A smo že tam je zgodba o dolgem potovanju k babici in dedku. Foto: Založba Miš
A smo že tam je zgodba o dolgem potovanju k babici in dedku. Foto: Založba Miš

Pri založbi Miš so izšle številne knjige domačih in tujih avtorjev, med katerimi jih je bila kar tretjina nagrajena z znakom zlata hruška za kakovostno in mladinsko literaturo. Založba svoje knjige uspešno prodaja tudi v tujino. Posebej uspešna je na tujih trgih knjiga Kje si? Marte Bartol, ki je po svetu izšla v devetih različicah. Ilustratorka je predstavila že drugo brezbesedno slikanico A smo že tam? o dolgem potovanju do babice in dedka.

"Čeprav ta knjiga nima besedila, ima vseeno pisateljski vložek," pove avtorica. "Začnem tako, da napišem nekaj besed, kaj želim s to zgodbo sporočiti, kaj je njen namen. Nato pa začnem ilustrirati skice in te se potem, ko so potrjene, izdelajo v končne ilustracije," je povedala za oddajo Kultura.

20 let založbe MIŠ in novosti

Kot izvemo v prispevku Eve Semič, tokrat med prevodi izstopa knjiga koroške Slovenke Katje Gasser, sicer novinarke in literarne kritičarke, z naslovom Od odraslih sem pa res pričakovala več. Prevedli sta jo priznana prevajalka Amalija Maček in njena nečakinja Hana Hafner. Knjiga temelji na pogovorih med mamo in hčerko v času pandemije covida-19.

Foto: Založba Miš
Foto: Založba Miš

"Sama sem potem, ko je bilo že prevodo iz pogovorne nemščine že narejen, malo spremenila jezik, da smo prišli do krajših stavkov in bolj otroškega jezika," pove Hana Hafner. Med drugim so izšle tudi Mišja zabava Gaje Kos in ilustratorja Jake Vukotiča, To ni pismo Nataše Konc Lorenzutti z ilustracijami Tanje Komadina in Rimana kaša Ambroža Kvartiča z ilustracijami Matije Medveda.

Izšel je tudi strip Avtomoto mravlje, ki ga je po mladinski pripovedi Jožeta Snoja priredil Igor Saksida, ilustriral pa Damijan Stepančič. Sledimo zgodbi bratov Vida in Jošta ter njunega psa Repka, ki se znajdejo v svetu mravelj, ki pa je vse prej kot nedolžen – v njem vladajo stroga, tudi nasilna pravila, vse je pod natančnim nadzorom in podrejeno delovanju v prid kraljice in predsednice. Fanta se čudita takšnemu strašljivemu svetu in spotoma doživita celo mravljinčjo revolucijo, nazadnje pa se jima s pomočjo čebelic in povečevalnega leta le uspe rešiti nazaj v človeški svet.