Kolesarji se radi udeležujejo cvičkovega maratona. Foto: Goran Rovan
Kolesarji se radi udeležujejo cvičkovega maratona. Foto: Goran Rovan
Letos je bilo vreme kolesarjem naklonjeno. Foto: Goran Rovan

Rekreativno kolesarsko društvo iz Krškega, ki deluje že več kot 20 let, je letos spet pripravilo Kolesarski maraton po deželi cvička, tokrat že 12. po vrsti. Prvih šest let je bil start in cilj te prireditve v Kostanjevici na Krki, letos pa je bil že šesto leto zapored v Krškem, od koder so rekreativni kolesarji odšli na 70 km dolg veliki ali 40 kilometrski mali maraton, pripravili pa so tudi maraton za najmlajše. Letos se je na startu zbralo skoraj 400 udeležencev.

Start in cilj maratona je zdaj v Krškem na trgu Matije Gubca. Za rekreativne kolesarje so pripravili tri kolesarske trase, dolge 70, 40 in 5,8 kilometra. Veliki maraton je potekal na trasi Krško - Stari Grad - Spodnja Pohanca - Lenart - Brežice - Čatež ob Savi - Cerklje - Križaj - Kostanjevica na Krki - Zameško - Smednik - Raka - Zavratec - Impoljca - Krško. Mali maraton na cesti Krško - Stari Grad - Spodnja Pohanca - Lenart - Brežice - Čatež ob Savi - Cerklje - Križaj - Veliki - Podlog – Krško. Najmlajši in njihovi spremljevalci pa so se podali na otroški maraton, ki je šel mimo Stare vasi, Vrbine in obvoznice nazaj na trg Matije Gubca.

Udeleženci rekreativnega maratona so prišli iz različnih koncev Slovenije in celo iz sosednje Hrvaške in Srbije. Tudi letos je bil najstarejši kolesar na maratonu član domačega kluba Danilo Pečnik, ki kljub 84 letom še vedno prekolesari več kolesarskih maratonov na leto. Najstarejša udeleženka maratona je bila Olga Radakovič, najhitreje pa je veliki maraton prevozil Jože Vesel, član Kolesarskega kluba Papež Podgorje iz Novega mesta.

Na Kolesarskem maratonu po deželi cvička vsi udeleženci, ki pridejo na cilj, prejmejo medaljo in malico. Organizatorji pa so izžrebanim kolesarjem podelili tudi številne praktične nagrade, pa tudi pravo gorsko kolo. In ker ne gre za tekmovanje, ampak sproščeno druženje, se vsi radi vračajo.

Za MMC Goran Rovan