V Kapelah so konje blagoslovili že 19. Foto: Goran Rovan
V Kapelah so konje blagoslovili že 19. Foto: Goran Rovan
Blagoslov konj v Pišecah so pripravili že 11. Foto: Goran Rovan

Marsikje po Sloveniji so danes pripravili blagoslove konj, saj je danes tudi štefanovo. Ta dan je namreč posvečen svetemu Štefanu, zavetniku konj in drugih živali. Tudi v Posavju, kjer se je z leti ta običaj obudili po številnih vaseh. Najstarejše ponovno obujeno 'žegnanje' konj je v Kapelah, kjer so letos pripravil blagoslov konj že 19., v Pišecah pa 11.

V Kapelah je bil blagoslov konj, ki ga vsako leto pripravlja konjerejsko društvo, tudi letos ponovno zelo dobro obiskan. Pa tudi konjev je bilo letos, ob zelo toplem vremenu za ta čas, res veliko. Prišli so tako jezdeci kot kočije in seveda njihovi ponosni lastniki ter številni obiskovalci od blizu in daleč.

Blagoslov konj so že 11. pripravili tudi v Pišecah. Tudi na tem se je zbralo veliko ljubiteljev konj, ki so ob svetem Štefanu, zavetniku konj, prisluhnili župniku in predsedniku krajevne skupnosti.

In zakaj pripravljajo blagoslov konj?
Legenda pravi, da je sveti Štefan ukrotil divjega konja z molitvijo, s svojo močjo in z božjim blagoslovom. In prav zaradi tega se verniki svetemu Štefanu priporočajo, da bi varoval konje in tudi druge domače živali.

Včasih so konji v vsakdanjem življenju igrali veliko pomembnejšo vlogo kot danes, saj je konj njegovemu lastniku pomenil vir za preživetje. Zdravje konj je bilo zato zelo pomembno. Zato je ob koncu 18. stoletja nastal običaj, da so za priprošnjo za srečo in zdravje prosili sv. Štefana, zavetnika konj, konjarjev in dejavnosti, ki so povezane s konji. Zato je štefanovo tudi praznik lastnikov teh plemenitih živali.

V Posavju so ponosni, da je med ljubitelji konj tudi vse več tistih, ki se odločajo za avtohtono slovensko pasmo posavec. V Slovenskem združenju rejcev konj pasme posavec je že več kot dvesto članov. Redijo pa več kot 800 konj posavske pasme, dobro polovico te populacije predstavljajo plemenske kobile, drugo so plemenski žrebci, mladi konji in žrebeta.

Za MMC Goran Rovan