Romi pravijo, da jih leta ni nihče preganjal s te zemlje. Foto: Jože Hartman
Romi pravijo, da jih leta ni nihče preganjal s te zemlje. Foto: Jože Hartman
Silvo Mesojedec
V regijski Civilni iniciativi nasprotujejo legalizaciji naselja. Foto: Jože Hartman
Kaj bo z romskim naseljem Žabjak?

54 lastnikov zemljišč v največjem dolenjskem romskem naselju Žabjak na obrobju Novega mesta je lani vložilo kazenske ovadbe proti Romom, ki si lastijo njihovo premoženje. Na novomeško Okrajno sodišče je vabljenih veliko prič. Romi, ki so si brez dovoljenj postavili bivališča, od skromnih barak do razkošnih hiš, se iz Žabjaka nočejo izseliti. Krajani pa v nizke odkupne cene za zasedena zemljišča ne bodo privolili.

Geodetski izračun razburil lastnike zemljišč
Regijska Civilna iniciativa za reševanje romske problematike že vrsto let opozarja na nelegalno širjenje naselja. Odkar so pred dvema letoma po geodetskem izračunu vrednosti nepremičnin domačini izvedeli, kaj vse imajo na svojih površinah, ki jih nikoli niso uporabljali, so na nogah. Silvo Mesojedec, predsednik Civilne iniciative, navaja enega izmed številnih primerov. "V katastrski občini Daljni Vrh stoji hiša s kuhinjo in sobo, brez elektrike in sanitarij, vredna nekaj deset tisoč evrov. Postavili so jo Romi, ki v njej tudi živijo."

Lastniki zemljišč v Žabjaku so se združili in napisali skupinsko ovadbo. Zdaj se je s primeri protipravnega odvzema nepremičnine, ki ga obravnava 338. člen Kazenskega zakonika republike Slovenije, začalo ukvarjati novomeško okrajno sodišče.

Več v videoprispevku iz Slovenske kronike ob strani.

"Dejstvo je, da je država veselo zaračunavala davke, ni pa znala poskrbeti za to, da bi lahko lastniki uporabljali zemljišča," opozarja Silvo Mesojedec. Če bo sodišče spoznalo, da so Romi protipravno zavzeli tuja zemljiša jim grozi denarna kazen ali zapor do enega leta.

"Tu sem se rodila in ne grem nikamor"
Romi iz Žabjaka imajo drugačno plat zgodbe. Sklicujejo se na dejstvo, da jih leta ni nihče preganjal z zemljišč, za katera niso vedeli, čigava so. "Tu sem se rodila in ne grem nikamor. Ne bomo se selili, smo pa pripravljeni zemljišče odkupiti," vztraja Marija Hudorovac. In podobno razmišlja večina Romov, ki živijo na tuji zemlji.

Občina odkupuje zemljišča
V mestni občini Novo mesto se so problema lotili tako, da bodo s pomočjo države odkupili zemljišča, ki so v lasti okoliških krajanov. Osem lastnikov zemljišč je že podpisalo pogodbe. Izkupiček od prodaje bo različen. Za kvadratni meter bodo lastnikom plačali od 14 do okrog 80 evrov.

V regijski Civilni iniciativi nasprotujejo takšnemu načinu reševanja bivanjske problematike novomeških Romov. Predlagajo, da bi zemljišča uporabili za gospodarsko dejavnost, ne pa za legalizacijo Žabjaka.

Petra Držaj

Kaj bo z romskim naseljem Žabjak?