Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 74 glasov Ocenite to novico!
Policisti nadzorujejo potek rušenja. Foto: Jan Novak
Rušenje Kuzmičeve črne gradnje v Ribčevem Lazu se je začelo. Foto: Jan Novak
Ribčev Laz
Policisti nadzorujejo razmere ob odstranjevanju hiše v Ribčevem Lazu. Foto: Jan Novak
Policisti so pregnali protestnike. Foto: Jan Novak
Kuzmičeva hiška je četrti objekt v TNP-ju, ki bo letos prisilno porušen, številni lastniki pa so svoje črne gradnje že sami odstranili. Foto: Jan Novak.

Foto: Policija pregnala protestnike proti rušenju hiške v Bohinju

Tokrat je na vrsti hiška v Ribčevem Lazu
5. november 2013 ob 09:55,
zadnji poseg: 5. november 2013 ob 19:56
Bohinj - MMC RTV SLO, STA

Ob Bohinjskem jezeru se je začelo rušenje hiške Darka Kuzmiča, v kateri ta živi že 30 let. Policisti so morali razgnati okoli 30 Bohinjcev, ki so se zbrali v podporo Kuzmiču.

Ti so inšpektorja pozvali, naj odloži izvršbo do sprejetja zakona, ki bi omogočil legalizacijo hiške.

Po poročanju dopisnika TV Slovenija Jana Novaka se je pred Kuzmičevo hišico zbralo od 30 do 40 protestnikov, ki gradbeni mehanizaciji in gradbenemu inšpektorju niso pustili do hiše, ki je bila predvidena za rušenje. Protestnike so pregnali policisti. Lastnik hišice se je skušal dogovoriti z inšpektorjem, ki pa je vztrajal pri svojih stališčih.

Že zgodaj zjutraj so Bohinjci pred Kuzmičevo hiško ob mladinskem domu v Ribčevem Lazu, kjer potekajo programi šole v naravi, postavili prireditveni šotor in pripravili hrano za praznovanje Kuzmičevega 60. rojstnega dne. Tako so pričakali gradbenega inšpektorja, ki je za danes napovedal rušenje hiške, v kateri Kuzmič živi že 30 let in mu je kljub dolgoletnim prizadevanjem ni uspelo legalizirati.

Gradbena inšpektorja sta v Ribčev Laz prišla v spremstvu policistov in mehanizacije za rušenje. Zbrani Bohinjci so se skupaj s Kuzmičem postavili pred hiško in inšpektorja poskušali prepričati, naj odloži izvršbo do pomladi, ko naj bi bil sprejet zakon, ki bi omogočil tudi legalizacijo objektov v Triglavskem narodnem parku (TNP). "Prosimo samo za zdrav razum," so poudarili.

Vendar dokler novi zakon ni sprejet, ostaja v veljavi stari zakon in kot je pojasnil inšpektor, ne more odložiti odločbe o rušenju. Poudaril je, da je odločba pravnomočna, da so vsa pravna sredstva izrabljena in da je treba po zakonu in predpisanih postopkih odločbo izvršiti. Bohinjci, ki so danes pokazali srce za svojega sovaščana, pa so vztrajali, da bi se zagotovo dalo počakati še nekaj mesecev, če se je čakalo že 20 let.

Ker se kljub pozivu inšpektorja niso umaknili izpred hiše, je na prizorišče prišlo še več policistov. Ko so se ti začeli pomikati proti hiški, so se zbrani mirno umaknili za trak, ki je označeval območje izvršbe, a še naprej opozarjali na nepravično ravnanje države pri rušenju objekta, ki stoji že 50 let. "Mar res hočete, da gremo Bohinjci iz Bohinja, da boste tu lahko v miru imeli park," so izpostavili Bohinjci, ki že dlje časa opozarjajo na omejitve iz zakona o TNP-ju.

"Rušijo mi objekt, ki je zame življenjskega pomena. Iz mene bodo naredili brezdomca. Če je to logično, sem jaz nor. Črno na belem imam, da mi je bila hiša dodeljena," je bil ob dejanju inšpektorja nemočen Kuzmič, ki je pred začetkom rušenja iz hiše odnesel svoje stvari. "Romi so zaščiteni, barabe in medvedi tudi, jaz pa sem postal najbolj izigrana žival v Sloveniji," je dejal Kuzmič, ki je ugotovil, da pred zakonom nismo vsi enaki.

Kuzmičeva hiška je četrti objekt v TNP-ju, ki bo letos prisilno porušen, številni lastniki pa so svoje črne gradnje že sami odstranili. Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor ima sicer v območju TNP-ja trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj, od tega se je v 16 zadevah že začel izvršilni postopek.

Na to temo je bila pred nekaj tedni v Bohinju tudi problemska konferenca, po kateri je bohinjski župan Franc Kramar pozval predsednico vlade Alenko Bratušek, naj se uvede moratorij oziroma odlog rušenja do sprejetja zakona o legalizaciji. Prepričan je, da lahko vlada da inšpektoratu navodila, naj postopke odloži in prepreči veliko škodo.

Iz kabineta predsednice vlade so na to odgovorili, da so s Kramarjevi pomisleki seznanjeni. O njegovih predlogih za sprejem intervencijskega zakona, s katerim bi ustavili nadaljevanje že začetih postopkov do sprejema sistemskega zakona, so obvestili pristojna ministrstva in jim naložili, da glede na njihovo delovno področje odgovorijo na dopis.

VIDEO
Po 30 letih so mu porušili hišo
VIDEO
V Bohinju morali posredovati policisti
G. C.
Prijavi napako
Komentarji
BACK
# 05.11.2013 ob 10:01
Ta država je prtegnena do amena. Gotofi smo.
luckyss
# 05.11.2013 ob 10:03
Prvi spontani upor je bil v Mariboru - upam, da bo Bohinj povzročil drugega...
vednoprav
# 05.11.2013 ob 10:03
Prav imajo, ta prvo je treba podret novodobnim vsemogočnežem, ki si dovolijo vse in se narodu smejijo v brk.
hefe
# 05.11.2013 ob 10:06
@buzzerbeater

Bajto je zgradila bivša država, ne on sam.
Matej*.*
# 05.11.2013 ob 10:04
S čim se mormo ukvarjat. Spet ena mala ribica k se jo bodo lotili z vso silo, medtem pa vemo kdo uživa v svojem črnem bazenu... F Y slo
galoper
# 05.11.2013 ob 10:19
Naj pridejo še v Ljubljano podirat
hefe
# 05.11.2013 ob 10:09
@Binder Dandet

Te popolnoma razumem, pa vendar je potrebno ločit primer od primera, ker še zdaleč ne gre pri vseh primerih za črno/bele stvari. Pri nas je pa praksa, da se pri graščakih menca in prav išče načine, da se jih še ujčka, pri "kolibarjih" pa "udri po siromaku"... tam pa kar naenkrat vse pošteno "po zakonu" postane črno temno črno, belo pa snežno belo.
mandala12
# 05.11.2013 ob 10:01
Za kaj smo se pa potem boril, ne...
BACK
# 05.11.2013 ob 10:41
Vidim, kako ste nestrpni... jasno je, da se črne gradnje rušijo. Jasno pa je tudi, da imamo 100 in EN stroj za rušenje in halooo?? najprej ruđjo to 450 let staro hiško, prej so še eno tam zrušl, pa nej majo jajca pa TAKOJ NASLEDN DAN porušjo jakličevo črnogradnjo, da se pkažejo, da so RESNIČNO pripravljeni črnograditelje ukinti..pista ste res usekani vsi.
hektor11
# 05.11.2013 ob 10:27
tako so pač gradili nekoč v prejšnjem sistemu...bi se dalo najti veliko stanovanjskih blokov ki nimajo nobenih dovoljenj in so črna gradnja...jih gremo podret, ljudi pa na cesto? malo pameti ne bi škodilo...
Churchill W.
# 05.11.2013 ob 10:37
"...dodeljena pred desetletji, ko je bil postavljen za vodjo adaptacije doma Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS) v Bohinju, kjer je od leta 1965 stalo 11 bungalovov. "
1961 – odlok o razglasitvi Doline Triglavskih jezer za »Triglavski narodni park« (2000 ha)
1981 – uzakonitev parka v sedanjem obsegu

Glede na to, da so pred desetletji veljali drugacni zakoni (pa s tem ne mislim komunisticni, pac pa dejstvo da se zakoni spreminjajo), je tezko reci da je v tem (in se nekaterih podobnih primerih) zadeva crna ali bela. Ce nekaj 4 desetletja nazaj NI bila crna gradnja, ne more sprememba zakona o TNP spremeniti to isto gradnjo v crno. Drugo pa je ce je nekdo v TNP ali kjerkoli v Slo zgradil hiso ali brunarico pred letom, dvem ali petimi, kjer so meje kaj je crna gradnja in kaj ne jasno zapisane.
In kar me najbolj zmoti pri celotni zadevi....veljakom se gleda skozi prste, inspektorji nic ne vidijo in nic ne slisijo, ko se vmesajo mediji pa se zadeva prenapihne in posledicno se vedno znova in znova zacne trobezljati o zaroti levi proti desnim, desni proti levim, rdeci proti belim, vesoljci proti pracloveku... Ce velja za ene naj velja za vse! Ko bodo porusili gradnje tistih ki so si gradili luksuzne "susilnice sadja", luksuzne "kozolce", luksuzne "garaze" potem naj tudi rusijo navadne brunarice.
mulcon
# 05.11.2013 ob 15:27
kúrc te gleda SLOVENIJA
vednoprav
# 05.11.2013 ob 10:14
Marx
Kaj je tukaj prtegnenega?
Vsi čisto vsi so vedeli, da imajo črno gradnjo, in če še toliko jokcajo pred kamerami. Žal tako je pa pika.
To, da se rušenju izogibajo velike ribe je pa druga zgodba. Kar pa še ne pomeni, da se tem "majhnim" ljudem ne sme rušit.

To ni druga zgodba in ravno v tem je poanta. Ko bodo rušili velikim ribam, bodo tudi ostali lahko čisto tiho.
tomtom
# 05.11.2013 ob 10:31
Nimam nič proti temu, da se spoštuje zakon in se ruši črne gradnje, ko jih bodo porušili tudi enemu plemenu, ki se je v Evropo priselilo iz indije in je znano po krajah bakra ter postavljanju črnih gradenj na tuji zemlji...
valcek2010
# 05.11.2013 ob 10:19
ne vem to slovensko sprenevedanje

ti inšpektorji se sprenevedajo ko treba podret hiše nas državljanov, ki jim dajemo denar za plače

glavne kot so jankovič&co pa se pusti da se legalizira (hiša zgrajena na črno in napačno prijavljena je niso podrli, hiša gavača v polhovem gradcu,. eles v portorožu,)

sedaj se vidi koliko je te svinjarije ki nas obkroža , mislim nedotaklivcev, tako da še več sosedu ne mroreš več zaupat

30000 glav je v sloveniji preveč, ene štale pa so prazne, pa bi jh lahko zapolnili
miroslavm1
# 05.11.2013 ob 15:24
pravna država deluje..... za male ljudi. za bele ovratnike pa ne.
PONOS
# 05.11.2013 ob 11:14
Podpiram samo me zanima kdaj se bo rušilo Türku pa ostalim ptičom Rajku Janši ,Jakliču itd...
Ribiič
# 05.11.2013 ob 10:45
Bravo, ko bodo rušili Jakliču in Turku naj tudi malim ljuden!
kroksi
# 05.11.2013 ob 15:43
Njemu rušijo enemu prjatlu od Jankovića pa ne... Hmm
Korošec
# 05.11.2013 ob 15:40
Jakličev "vikend" še stoji? Ko bi bli tam tako dosledni...
BACK
# 05.11.2013 ob 13:22
Nekateri ne razumete bistva: nekdo je prej dobr napisal:imamo 2 sistema v "državi", enega za elito, enega za navadne državnjane. To se vidi na vseh področjih in tu je največji problem. Nekateri zapenjate, komu prej rušit,,,to sploooh nima veze. A ste res slepi? Kdo izned nas bi lahko PREJ (danes itak nimaš šans) šel na banko in dobil kredit, ki je 10x večji od zavarovanja, ali celo brez tzvarovanja? Nihče. Kaj hudiča vam ni jasno, Slovenci moji bogi ....
rdeči baron
# 05.11.2013 ob 10:47
Nekdo je zgoraj omenjal na črno zgrajene vasi po dolenjski... no pa da vidimo?!!
Marx
# 05.11.2013 ob 10:04
Kaj je tukaj prtegnenega?
Vsi čisto vsi so vedeli, da imajo črno gradnjo, in če še toliko jokcajo pred kamerami. Žal tako je pa pika.
To, da se rušenju izogibajo velike ribe je pa druga zgodba. Kar pa še ne pomeni, da se tem "majhnim" ljudem ne sme rušit.
ZeK
# 05.11.2013 ob 11:30
ta primer je precej na meji in je gotov sporen, če ne pravno, pa vsaj vsebinsko.
to še zdaleč ni nek tipični primer črne gradnje. gospod ni sam postavil hiške, ni sam napeljal elektrike, ni sam pridobil hišne številke, temveč je to po tedaj veljavnih predpisil naredil takratni lastnik.
vednoprav
# 05.11.2013 ob 10:37
K_ris

Te razumem, ampak pri nas so črne gradnje vpijoče v nebo in se celo država trudi, da bi jih legalizirali in so to tudi storili samo, da se prav pišeš. Da država sama išče luknje v zakonu je vsaj moralno sporno, če že ne kako drugače.
Ni sporno, da imajo ljudje črne gradnje, način kako država pristopa do tega problema je sporen in ljudi, vsaj mene, to jezi in razburja.
balistik1
# 05.11.2013 ob 10:28
Lani je lastnik zemljišča v Velikih Laščah ustrelil geodeta ,ki se ni želel umakniti z njegovega zemljišča. Ko koruptivna oblast pripelje človeka do meje razsodnosti mu ne preostane drugega ,kot da stori nepremišljeno dejanje . Kdor ničesar nima, nima kaj izgubit !
RobertR
# 05.11.2013 ob 19:37
Gledaš te nadute milicajce, uno naduto inšpektorco... človeku se kozla...
boomslang
# 05.11.2013 ob 15:01
Le zakaj ni organ takole razganjal, tajkunsko zalego, ko so jim banke šenkovale naš denar.... To skropucalo od slovenske države je samo še farsa ... Se bojim, da bodo brezna in jame zopet klicale na odgovornost...
ZeK
# 05.11.2013 ob 14:06
paganinis

predsednik pahor obvešča, da glede na slabo vreme današnji fototermin ob bohinjskem jezeru ni možen.
z monaškim knezom še nekako gre sprehoditi se po ljubljani v dežju, k bajtarjem bi pa raje v kakem lepšem vremenu.
Raza
# 05.11.2013 ob 19:45
Iztok Mlakar:
Pred več kot dvesto leti, nam štorija govori,
da strašno so nervozni bli naši nonoti.
Če kej jim je sfalilo, če kej jim ni blo prou,
so grofa tko ku prasca nataknli na kol.

An vse so mu pobrali, kar vrednga je blo,
požrli v grajski kleti vse vino vse meso.
Jen poli so groficu, ma ben tisto pustmo stat,
da vidli pot domov bi, so še zažgali grad.

Lalala lalala lalala lala la la lalalala

Zdej pravjo, da ne dela več takih se reči,
k zdej baje živimo v civilizaciji,
kjer treba ti ni delat, če dob'r znaš gobcat,
ma če garaš ku živina, pej moraš gob'c zdržat.

Jz sm, ku zdej se reče, nekvalificiran kmet.
jn ku vsak kmet znou zmerom sm dosti potrpet.
Nervozen zdej ratavam, pomagat si ne znam,
ma sej nisem kriv, če take jz prednike imam.

Lalala lalala lalala lala la la lalalala

V meni zdej prebuja spet puntarski se duh,
marskteru vidim monu, k žre zastonj me kruh.
Jn nikdar nč ne dela, k' samo iz kruha drek,
aaa, čakte čakte, pršu bo zlati srednji vek.

An takrat ku spet pride tisti zlati cajt,
ne skrbte, znou orodje si bom pravu najt'.
Sem se moderniziral, sekirce nimam več,
ma tudi sz motorku bi padla glava preč.

Gremo!
hektor11
# 05.11.2013 ob 15:07
da men takole naredijo...noben ne pride živ z dvorišča, pol me lahk pa seseklajo, ustrelijo al pa s krampom ubijejo...
paganinis
# 05.11.2013 ob 14:02
ni dvakrat za rečt ,da ne bo še "predsednik" Pahor pršu nost na kamion ,da pokaže kolk je za pravno državo in ...
Cervantes
# 05.11.2013 ob 10:50
Pa na Rajkota ne pozabimo!
ti-ne
# 05.11.2013 ob 10:14
Bohinj in turizem?
Čudovito, kot leta 1983.
kroksi
# 05.11.2013 ob 15:53
Ja Hanžek no. Kje si pa zdaj?
PONOS
# 05.11.2013 ob 13:43
To je slika naše družbe in sistema.Revežu rušijo po 40 letih barako.Bogatašu pa nič prijavi čebelnjak-sušilnico in postavi graščino.
Zavedat se je pač treba da smo sužnji,volitve so iluzija vsaka vlada pleše tako kot to ukaže posojilodajalec.Najprej so vzeli pravice ,službe,plače,sedaj domove in zasebna lastnina.Slovenija je ena najbogatejših držav po lastnini in spravili so se na nas .Sedaj je na vrsti pokojnina,obdelovalna zemlja,gozdove in dom.
rdečinavijač
# 05.11.2013 ob 13:06
Kdaj bodo podrli pa Jakliču in Turku?
kralj matjaž
# 05.11.2013 ob 13:03
Binder Dandet
A ti jaz povem kaj je narobe. Narobe je to, da se gradbeni inšpektor med gradnjo ni zapeljal k Turku, Jakliču, Jankoviču, Janši pa še komu in ga vprašal, kaj točno dela in mu ustavil gradnjo. Tako kot sem že večkrat rekel, javni sektor je tisti, ki ne opravlja svojega dela. Če se spoznaš na zadeve pa ja v parih minutah vidiš da nekaj ne štima.
ZeK
# 05.11.2013 ob 11:47
K_ris

pravna država je širši pojem od formalistične države. pravna država ima nekaj predpogojev, da jo je šteti kot takšno. naprimer, da zakoni veljajo za vse enako.

dokler v tej državi več kot očitno gledamo situacijo, v kateri imamo dve vrsti državljanov, pravne države nimamo.

lahko začnemo pri najmanjših prekrških (parkiranje in odlisičenje podžupana v ljubljani), utaje davkov (cvetličarji proti utajenim milijardam v davčnih oazah), primer rušenja te črne gradnje...skratka, pravo je sistem, ki deluje, če ima med ljudmi neko leigitimnost, ko je nima več, je zgolj črka na papirju, državi pa ostane le še surova represija.

in ker v tej državi državljani opažajo, da ima država dva vzporedna sistema, je sklep, da de facto pravne države nimamo še kako upravičen. ko se bo zgodil revolt, bodo po tv-ju sicer pametovali politiki, sociologi in še marsikdo. če ne bo RTVSLO med prvimi, ki bo požgan do tal.
funky
# 05.11.2013 ob 11:43
A so Turku rušli (bivši dir.Elektra SLO) a so Jakliču rušli a so rušli pol državi ki ima črne gradnje vse povsod. Vedno se gospodje s kravatami lotijo malih ljudi ker velikih niso sposobni prijet. Totalna nesposobnost organov ki so plačani za to da delajo red. Jest bi jih dal na socialno podporo ne na minimalac in ko boš kej naredu za kar si plačan dobiš plačo.Pa kazen bi mogli plačat za svojo 20 letno nesposobnost.
Cervantes
# 05.11.2013 ob 10:53
Sorry, pomota. Rajkotu so že lealizirali.
Se opevičujem.
FRKA
# 05.11.2013 ob 20:22
Jakiču, turku, Janši in ostali zalegi ne rušijo bajt ker nimajo potem kje za živet!

ljudje bodite no obzirni! ;(
pirat321
# 05.11.2013 ob 15:08
Nekako imam občutek, da v tej državi nismo vsi enaki pred zakonom. Boli, zelo boli.
Churchill W.
# 05.11.2013 ob 14:11
...pojasnil inšpektor, ne more odložiti odločbe o rušenju. Poudaril je, da je odločba pravnomočna, da so vsa pravna sredstva izrabljena in da je potrebno po zakonu in predpisanih postopkih odločbo izvršiti....
Ok, razumem. Ampak tudi za susilnico sadja je bila izdana pravnomocna odlocba o rusenju pa vidimo, da se vedno stoji. Prav tako so bile izdane pravnomocne odlocbe Jakicevi crni granji, pa vidimo da se vedno stoji.
Novinarji na RTV - lepa priloznost da pokazete svojo sposobnost, predvsem raziskovalne vrline in raziscite, predstavite in objavite dejstva, imena in priimke oseb ki pri dolocenih gradnjah lobirajo, mizijo na eno oko, ce ne kar na oba, ki delujejo po principu roka roko umije, ki zaradi osebnih interesov zadeve odlagajo in prelagajo iz predala v predal dokler ne zastarajo. To da pravna drzava ne deluje je jasno vsakemu, ki ima IQ vecji od 1.Naredite svojo nalogo in nam izdajte do so ti, ki so krivi za to!
čik
# 05.11.2013 ob 12:47
če danes rušijo bajto staro 40 let.bodo npr. jakliču rušil čez 35 let?
Jethros
# 05.11.2013 ob 12:15
Svinjarija...mafijska politika pa legalizira svoje vile brez problema.
Da se razumemo, zakone je potrebno spoštovati, že že, ampak le, če ti veljajo za vse enako, kar pa ne drži! Vsi smo priče dvojnim merilom, ko gre za navadne državljane ali pa ko gre za politične veljake in njihove familije, takrat se vse da legalizirati, pred tem pa leta zavlačevati rušenje.
Čestitam tudi vsem državljanom, ki na voliščih dalje volijo take prašiče, ki so sposobni samo svojim ta zadnjim urejati zadeve, državljane pa pahniti na rob preživetja.
Čestitam Slovenija, tudi protestov ne rabimo, itak jim nekateri cel čas nasprotujejo in tako omogočajo nadaljevanje tega mafijskega svinjaka. Važno je premeščanje na levo in desno ter barvanje na bele in rdeče. To je pomembno, ne pa narod, ki se jim godi krivica.

Žal, ampak dokler bodo zakoni za ene veljali, za druge ne, do takrat takih zakonov, vsaj osebno, ne morem spoštovati in ne morem tolerirati njihovega izvajanja. Ko pa bo buldožer začel premikati zidove Jakličeve farme piščancev, Turkove največje sušilnice sadja na obali ali pa hiše raznih bratov strankarskih prvakov, pa bom spoštoval odločbe o rušenju barak navadnim smrtnikom.
Modrijan6
# 05.11.2013 ob 11:55
Kdaj pa bodo porušili mogočno vilo - črnogradnjo Vitoslava Tuerka v Portorožu in še nekaterih veljakov....., upam, da smo pred zakonom vsi enaki?
Kluzo
# 05.11.2013 ob 11:11
Pač ni botrov oficir, kot Jaklič. Slednjemu ne bodo rušili.
Binder Dandet
# 05.11.2013 ob 10:48
@hefe:
Ni problem, da je pri malih vse po regelcih. To je prav in je potrebno podpirat. Problem je, da pri večjih ni. To ni prav in temu je treba nasprotovati. Ampak ne tako, da enak tretma podpiraš pri malih. Pa ravno to se dela.
Mikita
# 05.11.2013 ob 22:05
V Ljubljani je kar velikih blokov črnih gradenj, ker uradno tam obstajajo samo njive. Če je ta inšpektorica tako zabita, da ne zna presoditi realnih okoliščin, me prav zanima, če bo dala porušiti tudi te bloke. Tega si pa ne upa, ker bi najbrž zaradi take neumnosti letela ona in njeni šefi, pa še vlada.
To pomeni, da je na delu oholost brez primere.
Pa da ne bo pomote. Sem za red in proti črnim gradnjam, ampak glede na okoliščine v tem primeru, se mi zdi, da gre za navadno nasilje. To je tako, kot da bi policist nekoga ustrelil, ker je vozil 10km prehitro.
Kazalo