V brežiškem zdravstvenem domu so uspešno izvedli energetsko sanacijo. Foto: Goran Rovan
V brežiškem zdravstvenem domu so uspešno izvedli energetsko sanacijo. Foto: Goran Rovan
Za sanacijo so pridobili tudi evropska sredstva. Foto: Goran Rovan

Energetska sanacija Zdravstvenega doma Brežice je stala 446 tisoč evrov, njen večji del bo poplačan z evropskimi sredstvi. Tako se bo predvidena poraba toplotne energije za več kot polovico znižala, prihranek pa bo kar 464,6 MWh na leto.

V Brežicah so danes kar tri mesece pred rokom predali v uporabo energetsko saniran zdravstveni dom. Sanacija se je začela junija preteklo leto, CGP Novo mesto pa bi jo moral končati aprila letos. Izvajalcu jo je uspelo končati kar tri mesece pred rokom. Poleg tega je bila za več kot 200 tisoč evrov cenejša, kot so načrtovali, saj so zanjo odšteli le 446 tisoč evrov, sprva pa so zanjo načrtovali več kot 600 tisoč evrov.

Občina Brežice je za ta sredstva uspešno kandidirala na javnem razpisu za prednostno usmeritev "Energetska sanacija javnih stavb" v okviru OP razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Trajnostna raba energije", ki ga je izvedlo ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Pri financiranju energetske sanacije so moči združili ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Občina Brežice in Javni zavod Zdravstveni dom Brežice, manjši del sredstev pa je prispevala tudi Lekarna Brežice.

Obnova bo izboljšala energetsko učinkovitost stavbe, saj bo predvidena poraba toplotne energije po sanaciji za več kot polovico nižja. Med energetsko obnovo Zdravstvenega doma Brežice so opravili toplotno izolacijo podstrešja in fasade, frekvenčno regulacijo obtočnih črpalk, hidravlično uravnoteženje ogrevalnih sistemov, vgradili termostatske ventile, zamenjali kotel za ogrevanje in tako iz kurilnega olja prešli na uporabo zemeljskega plina. Postavili pa so tudi sistem ogrevanja s toplotno črpalko in pripravo sanitarne tople vode z vgradnjo solarnega sistema. Obnova je po besedah Anice Hribar iz Oddelka za družbene dejavnosti občine Brežice pomembno izboljšala energetsko učinkovitost samega objeta, saj bo predvidena poraba toplotne energije po sanaciji za več kot 50 % nižja, prihranek bo znašal kar 464,6 MWh na leto.

Za MMC Goran Rovan