Vsak dan se kolone vozačev vozijo prek Škofljice v Ljubljano. Foto: Borut Živulović/BoBo
Vsak dan se kolone vozačev vozijo prek Škofljice v Ljubljano. Foto: Borut Živulović/BoBo

Danes so ministri obiskali občine ljubljanske okolice, čeprav je po navadi tako, da župani trkajo na njihova vrata in jim razlagajo težave, na primer tovornega prometa po cestah med Vodicami in Domžalami. Rešitev, ki jo v tem primeru predlagajo, je obvoznica, ki bi povezala gorenjski in štajerski krak avtocestnega križa.

O tej se že dolgo govori, a do zdaj ni bilo še nič narejenega. Tovornjaki, ki se želijo izogniti Ljubljani in plačilu cestnine, zato vozijo skozi Vodice, Mengeš in Domžale, je na gradu Jable povedal mengeški župan Franc Jerič: "Državne ceste potekajo skozi središče, obremenjujejo in uničujejo obnovljene in v zadnjem letu prenovljene ceste. Obvoznica je edina rešitev."

Obvoznica nekje veliko bolj uresničljiva kot drugje
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pravi, da je načrt o obvoznici treba še preučiti in ugotoviti, katera različica bi bila najustreznejša. Najbližje rešitvi pa je po njegovem mnenju dokončanje obvoznice okoli Mengša: "Tukaj govorimo o odseku, ki je dolg nekaj več kot kilometer, tako da so za to sredstva ocenjena na nekaj milijonov evrov."

Eden najhujših prometnih zamaškov v Sloveniji je na Škofljici. Zdaj ga rešujejo s širjenjem Dolenjske ceste v štiripasovnico, čemur nasprotujejo prebivalci Lavrice, in z obnovo železniške povezave s Kočevjem, ki naj bi jo končali prihodnje leto, in s priključkom na avtocesto pri Šmarju - Sapu, ki ga bodo začeli graditi letos. Zanimivo pa je, da je infrastrukturni minister pravkar podpisal tudi protokol, po katerem je še vedno v igri tudi gradnja nove obvoznice ob Barju. "Tukaj je treba narediti določene analize, kakšne so možnosti umestitve, in čas bo pokazal, kako bomo tu prišli do končne rešitve," je dejal Gašperšič.

Večina županov se je o infrastrukturnih projektih v svojih občinah pogovarjala že z veliko ministri, med ministri pa ni veliko tistih, ki dočakajo končanje teh projektov.