Cerkljansko ponuja čudovite razglede in zanimivo kulturno dediščino. Foto: LTO Laufar Cerkno
Cerkljansko ponuja čudovite razglede in zanimivo kulturno dediščino. Foto: LTO Laufar Cerkno

Kot so zapisali, je poglavitni cilj strategije omogočiti kakovostno življenje za vse občane in ustaviti demografski upad (oziroma padanje števila prebivalcev).

Cerkljansko sodi med demografsko ogrožena območja. Število prebivalcev se je v preteklih 12 letih zmanjšalo za 458 oziroma za devet odstotkov. To je predvsem posledica odseljevanja mladih, izobraženih. Zato so po besedah župana Gašperja Uršiča prednostna področja v strategiji "stanovanjska politika, iskanje zaposlitvenih možnosti za visoko izobražene in bistveno izboljšanje življenjskega standarda bivanja v samem naselju Cerkno, od koder se trenutno najbolj odseljuje."

Med ukrepi, kako zagotoviti več ustreznih stanovanj, je tudi ustanovitev zadruge. "Prejšnji teden je potekala ustanovitvena skupščina, kjer je kot član zadruge vstopila tudi občina," je še dejal Uršič.

Kot je znano, nameravajo v okviru pilotnega zadružniškega projekta porušiti staro policijsko postajo in tam zgraditi večstanovanjski objekt. Občina bo pridobila dve stanovanji, od tega eno prilagojeno za gibalno ovirane. "Zadružniki bodo zdaj uskladili med seboj, katera stanovanja želijo pridobiti, odstotke financiranja itn.," je župan napovedal nadaljevanje.

Med prednostnimi področji v strategiji so še okolje in prostor, gospodarske družbe in podjetništvo ter družbene dejavnosti. Eden od ciljev pa je tudi prenova mestnega jedra v Cerknem, kjer je vse več praznih objektov. "Tako da vse sile usmerjamo v to, da center Cerknega ne bo izumrl. Še vedno je center gonilo napredka in razvoja in mora biti primerno za bivanje v današnjih časih," je še dejal župan.

Strategija razvoja je usklajena tudi s preostalimi občinskimi akti, kot so prostorski načrti, energetski koncept, prometna strategija ter strategiji za mlade in za razvoj trajnostnega turizma. Začrtano smer razvoja je občinska uprava upoštevala tudi pri pripravi proračuna za prihodnje leto, ki so ga svetniki sinoči potrdili v prvem branju.