Za energetsko sanacijo bodo v krški in brežiški občini v prihodnjih dveh letih porabili 5,2 milijona evrov. Foto: Goran Rovan
Za energetsko sanacijo bodo v krški in brežiški občini v prihodnjih dveh letih porabili 5,2 milijona evrov. Foto: Goran Rovan

Zvonko Černač, minister za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, je v Posavju danes podpisal več pogodb za energetsko sanacijo stavb. V brežiški občini sta to brežiški Zdravstveni dom in Prosvetni dom. Njuna obnova oziroma energetska sanacija bo stala 1,23 milijona evrov, zanjo pa bodo od države pridobili kar 935.633 evrov nepovratnih sredstev. Podpis pogodbe je v Brežicah opravila Irena Rudman, direktorica občinske uprave, v Krškem pa župan Miran Stanko.

V krški občini bo ministrstvo za infrastrukturo in prostor za energetsko sanacijo osnovnih šol Adama Bohoriča v Brestanici in Jurija Dalmatina v Krškem ter prenovo športne dvorane pri Osnovni šoli Leskovec prispevalo nekaj več kot 2,3 milijona evrov, vrednost vseh treh projektov pa je skoraj 3 milijone evrov. S to energetsko sanacijo bodo na vseh treh objektih letno privarčevali okoli 70.000 evrov.

Načrti sanacije stavb v obeh občinah med drugim predvidevajo energetsko sanacijo ovoja stavb ter postavitev energetsko učinkovitega ogrevalnega, hladilnega in prezračevalnega sistema, prav tako pa tudi rabo obnovljivih virov energije, ponekod še vgradnjo kogeneracijskega sistema ter nadzor projektov.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor bo na prvem javnem razpisu za prednostno usmeritev "Energetska sanacija javnih stavb", v okviru OP razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Trajnostna raba energije" razdelilo za 52 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Za te se je potegovalo 137 projektov, med katerimi je bilo izbranih 109 projektov. Zdaj je razpis ponovljen, na njem pa bodo razdelili še 57 milijonov evrov za energetsko sanacijo stavb. Pričakujejo, da bomo po izvedbi teh projektov v Sloveniji letno samo na račun manjše porabe energije prihranili kar 3,7 milijona evrov.

Za MMC Goran Rovan