Civilna iniciativa Velenje županu Bojanu Kontiču očita, da ni prisluhnil pozivom in pobudam občanov. Foto: BoBo
Civilna iniciativa Velenje županu Bojanu Kontiču očita, da ni prisluhnil pozivom in pobudam občanov. Foto: BoBo

Civilna iniciativa Velenje je ves čas nasprotovala sklepom, ki jih je v povezavi z vzpostavitvijo azilnega doma v občini sprejel mestni svet. Prvo pobudo za razpis referenduma o azilnem domu je župan zavrnil, civilna iniciativa pa se je obrnila na upravno sodišče, ki je ugotovilo postopkovne kršitve v županovi odločitvi. Župan je po tožbi svojo odločitev ponovil, zato se je civilna iniciativa odločila za novo tožbo.

Po njihovem mnenju je občinska politika glede vzpostavitve azilnega doma napačna, saj da Kontič ni prisluhnil občanom kljub njihovim javnim pozivom in pobudam. Za nastale razmere bo moral prevzeti odgovornost, menijo v iniciativi. "V sklepih je sicer podana omejitev na 30 prosilcev za azilni dom, vendar je danes več kot očitno, da enkrat prižgana zelena luč za sprejem prosilcev za azil pomeni v prihodnje njihovo bistveno število, ki naj bi znašalo 150," navajajo v iniciativi.

Kontič predlaga drugo lokacijo
Kontič je sicer ta teden državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica v pismu vnovič pozval, naj ne podpiše najemne pogodbe za azilni dom v Velenju, ker krajani Krajevne skupnosti Stara vas, kjer naj bi uredili dom, nasprotujejo njegovi vzpostavitvi. Ministrstvo je postopke za urejanje azilnega doma sprožilo na podlagi sklepov, ki jih je sprejela mestna občina, a je Kontič ministrstvo obvestil, da obstaja možnost za razveljavitev teh sklepov.

Župan je predlagal tudi, da ministrstvo medtem opravi predstavitev projekta v Krajevni skupnosti Stara vas, kjer stoji samski dom in kjer so po navedbah župana "že v prvem valu beguncev izrazili pripravljenost, da bi sprejeli deset begunskih družin". Krajani pa zdaj tudi predstavitvi projekta nasprotujejo.