Obsežna praznična osvetlitev starega mestnega jedra Kopra, za katero je občina odštela pol milijona evrov in ki je v zadnjih tednih sprožila zelo različne odzive, spet buri duhove. Foto: Radio Koper
Obsežna praznična osvetlitev starega mestnega jedra Kopra, za katero je občina odštela pol milijona evrov in ki je v zadnjih tednih sprožila zelo različne odzive, spet buri duhove. Foto: Radio Koper
Elektirčni labod v Hlavatyjevem parku.
Električni labod v Hlavatyjevem parku. Foto: RTV SLO

Civilno gibanje je na direktorat za kulturno dediščino, inšpektorat za kulturo in medije in območno enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine naslovilo javno pismo, v katerem ugotavlja, da so občani "vsak dan bolj zgroženi, saj spomenike lokalnega in državnega pomena obdaja plastični kič, mestne ulice so prepredle črne mreže, v ta namen in za osvetlitev trgov in ulic pa so v pročelja starodavnih stavb in palač vrtali in montirali vijake". Kot dodajajo, se pri tem na občini niso ustavili niti pri obokih Loggie.

"Namesto da bi preprečevali škodljive vplive na dediščino, ravnajo nasprotno"
Pišejo še, da so iz medijev izvedeli, da Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran občina ni prosila za soglasje za okrasitev vodnjaka Da Ponte, zato domnevajo, da tega ni storila niti za druge posege. Kot so dodali, naročnik in investitor, torej Mestna občina Koper, krši zakon o varstvu kulturne dediščine, saj namesto da bi ohranjal dediščino in preprečeval škodljive vplive nanjo, ravna povsem nasprotno. Prav tako po njihovem prepričanju obstaja neposredna nevarnost nadaljnjega poškodovanja.

V civilnem gibanju so zato pozvali pristojne organe, da nemudoma ukrepajo in zaustavijo "skrunitev spomenikov in samega mesta Koper" ter tako zavarujejo kulturno dediščino mesta.

Občina: "Pri okrasitvi ne gre za samovoljno pljuvanje po najdragocenejši dediščini"
Na občini očitke civilnega gibanja zavračajo in ob tem poudarjajo, da gojijo spoštljiv odnos do zgodovine in kulturne dediščine ter se zavedajo njenega pomena, zato skušajo v največji mogoči meri pri svojem delovanju omejiti posege v zaščitene objekte in kulturne spomenike ter predhodno pridobiti vsa ustrezna soglasja in pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

"Tako je bilo tudi pri postavitvi nove dekorativne svetlobne okrasitve v Kopru, kjer nikakor ne gre za samovoljno pljuvanje po najdragocenejši dediščini, še manj pa za diverzantska dejanja," so zapisali na občini, ki je za okrasitev odštela pol milijona evrov. Pri postavitvi so v veliki meri uporabili že obstoječa sidra oz. kavlje na pročeljih mestnih hiš in palač, za katere so tako lastniki kot tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine že pred leti podali soglasje. Prav tako so predhodno pridobili tudi soglasje vseh lastnikov objektov, na katerih so pritrdili nova sidra oziroma kavlje.

Pred začetkom postavitve je občina pridobila tudi kulturno varstveno soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine za izvedbo novoletne okrasitve objektov na Titovem trgu in ob vratih Muda, čeprav postavitev elementov sploh ni predvidevala novih posegov v objekte. To, dodajajo na koprski občini, izhaja tudi iz izdanega soglasja, kjer je zapisano, da so bila svetlobna telesa postavljena na način, da vrtanje v strukturo objektov ni bilo potrebno, kot tudi da je bila okrasitev pripravljena tako, da bo tudi njena odstranitev lahka in brez vidnih posledic na zavarovanih objektih.

Vodja piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Daniela Tomšič je za Primorske novice dejala: “Občini smo izdali soglasje, v katerem smo navedli, da posegi v pročelja niso dovoljeni, saj je tudi iz dokumentacije razvidno, da bodo pri nameščanju uporabili že postavljene oprimke električne napeljave. Absolutno pa ne sme nastati škoda na spomenikih,” pojasnjuje Tomšičeva.