Deset mladih Posavcev se bo skušalo samozaposliti. Foto: Goran Rovan
Deset mladih Posavcev se bo skušalo samozaposliti. Foto: Goran Rovan
Mladi Posavci so pripravili košarico podjetniških idej. Foto: Goran Rovan

V Posavju se je na vseslovenski projekt "Podjetno v svet podjetništva" prijavilo 32 mladih, med katerimi jih je 27 izpolnjevalo vse razpisne pogoje. Med temi je komisija izbrala deset iskalcev zaposlitve in jim omogočila, da uresničijo svoje podjetniške ideje. Gre za visoko ali višje izobražene ljudi, ki doslej še niso našli redne zaposlitve. S tem jim je bila dana možnost, da se samozaposlijo, odprejo svoje podjetje ali se zaposlijo pri kakem drugem delodajalcu.

Med prijavljenimi kandidati je komisija izbrala devet deklet in enega fanta: Marjo Cvetanovski iz Sevnice, Janjo Černelič in Marjanco Golob z Zdol, Romano Juratovec in Urško Pavlenč iz Brežic, Tjašo Mladovan iz Radeč, Manco Omerzu iz Artič, Emilijo Šterlek iz Bistrice ob Sotli, Tanjo Štokar iz Kostanjevice na Krki in Petra Preskarja iz Krškega. Gre za visoko ali višje izobražen kader, ki naj bi v petih mesecih razvil podjetniške ideje s ciljem samozaposlitve v svojem podjetju ali pri drugem delodajalcu.

Mladi so pripravili košarico poslovnih idej, ki segajo na različna področja. Pri vseh poslovnih idejah pa je čutiti tudi njihovo ekološko ozaveščenost. Tako so se odločili za recikliranje odpadnega tekstila, lokalno oskrbo s hrano, vzgojo trajnih nasadov, peko domačih piškotov, vzpostavitev prodajalne z lokalnimi proizvodi, odprtje restavracije z ekološko hrano, postavitev laboratorija za analizo vin in sadnih sokov, pridelavo industrijske konoplje, ohranjanje kulturne dediščine ter krajinske arhitekture pa tudi za poučevanje fitnesvadbe zumba in plesa salse.

Mladi bodo imeli v petih mesecih na razpolago tudi mentorje. Tako bosta s skupino delala podjetnik Emil Vehovar in mag. Nataša Šerbec, projekt bo koordiniral Gorazd Divjak Zalokar. Vodja projekta Podjetno v svet podjetništva pa je na RRA Posavje zadolžena Nataša Šterban Bezjak. Po preteku petih mesecev nameravajo v to operacije vključiti še deset novih izbranih kandidatov.

Vrednost operacije podjetniškega usposabljanja mladih je dobrih 3,8 milijona evrov, od katerih bo 85% financirana iz Evropskega socialnega sklada, preostalih 15 % denarja pa bo zagotovilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Udeleženci bodo v času usposabljanja in razvijanja poslovnih idej zaposleni na RRA Posavje.

Za MMC Goran Rovan