Protest na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje. Foto: BoBo
Protest na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje. Foto: BoBo

Shod sta na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, občina pa jima stoji ob strani, je povedal brežiški župan Ivan Molan. Občinski svet je namreč sprejel jasne sklepe, da se nikakor ne strinja z azilnim domom na Obrežju, je spomnil Molan. Ocenil je, da se je na shodu zbralo okoli 1000 ljudi, pripeljali so tudi med 30 in 35 traktorji. "Ljudje so danes šli proti sami avtocesti in opozorili, da se ne strinjajo s samovoljo vlade," je dejal.

Lokacijo načrtovanega začasnega azilnega doma si je po njegovih besedah v četrtek ogledala tudi evropska poslanka Romana Tomc in ocenila, da je za ta namen popolnoma neprimerna. Molanu bi se zdelo razumljivo, če bi na lokaciji organizirali registracijski center, za začasni azilni center pa ni primerna, saj je tukaj glavni mejni prehod, ki ga letno prečka pet milijonov vozil in 10 milijonov ljudi.

Nekateri so prišli s traktorji. Foto: BoBo
Nekateri so prišli s traktorji. Foto: BoBo

"Na mejnem prehodu velja zaradi grožnje terorizma omejeno gibanje, na tem platoju, kjer bi zgradili center, pa ni komunalne infrastrukture. Tam so v bistvu samo hlevi, ki so bili v preteklosti namenjeni karanteni živali," je navedel župan. Ocenjuje, da se bo temperatura na platoju poleti povzpela do 40 stopinj Celzija, kar je za začasni azilni dom popolnoma neprimerno.

Molan meni, da so občani zelo jezni, zato ne zna predvideti, kako se bodo odzvali, če država ne bo prisluhnila njihovemu sporočilu. Protestniki so po poročanju eposavje.com sicer glasno in mirno izrazili svoje nasprotovanje načrtovanemu azilnemu domu in vlado pozvali, naj razmisli o alternativnih rešitvah, ki ne bi ogrožale njihove varnosti in blaginje lokalne skupnosti.

Nasprotovanje tudi v Središču ob Dravi

Vlada je konec februarja sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Azilnemu domu nasprotujejo tudi prebivalci Središča ob Dravi, župani treh Ormoških občin so v sredo DZ-ju predali 3500 podpisov peticije proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma.

V četrtek pa so nasprotovanje načrtovanima azilnima domovoma izrazili tudi govorci na shodu v Ljubljani, ki ga je organizirala stranka SDS.

Protest proti začasnemu azilnemu domu na Obrežju