Radioaktivni odpadki. Foto: MMC RTV SLO
Radioaktivni odpadki. Foto: MMC RTV SLO

Krški župan Miran Stanko je na ponovoletnem srečanju posavskih županov z novinarji na Malkovcu v sevniški občini razkril, da so v Krškem 13. januarja prejeli sodbo v sporu med občino in državo zaradi odškodnine, ki jo mora ta po podpisanem protokolu o sodelovanju pri umestitvi odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke (NSRAO) zagotoviti za sofinanciranje projektov urejanja občinske komunalne infrastrukture.

Sodišče je občini, ki je državo zaradi neplačevanja omenjenih obveznosti in nastalih zamudnih obresti v skupnem znesku 11,6 milijona evrov tožila lani, prisodilo odškodnino v znesku 3,38 milijona evrov z zakonsko predvidenimi obrestmi.

Občina razmišlja o pritožbi
Izplačilo zahtevka v celoti je sodišče zavrnilo, krška občina pa bo v prihodnjih dneh razmislila o pritožbi na izdano sodbo. Stanko je tudi opozoril, da sodba še ni pravnomočna in da v Krškem predvidevajo, da se bo na omenjeno sodbo država pritožila.

Glede omenjenega protokola je še dejal, da gre pri izpolnjevanju njegovih zahtev tudi za dokaz verodostojnosti njegovih podpisnikov oz. njihovih današnjih naslednikov, predsednika vlade in predstavnikov določenih ministrstev.

Občina Krško je sicer omenjeni protokol za sodelovanje lokalne skupnosti pri umestitvi NSRAO-ja ob Nuklearni elektrarni Krško v Vrbini pri Krškem z državo podpisala leta 2008.

Zmaga krške občine v sodnem sporu z državo
Zmaga krške občine v sodnem sporu z državo