V skoraj poletnem dopoldnevu je Etino dvorišče obiskalo več kot štiristo gostov. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
V skoraj poletnem dopoldnevu je Etino dvorišče obiskalo več kot štiristo gostov. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe

To so povedali in po svoje prikazali tudi na današnji Tržnici na dvorišču, ki so jo pripravili na dvorišču podjetja in z njo počastili 90-letnico delovanja.

Na mestu, kjer že 50 let stoji tovarna, se je zbralo več kot kot štiristo ljudi. Med njimi sta bili tudi vnukinji Stanka Žargija, ki je leta 1923 ustanovil majhen družinski obrat za proizvodnjo kompotov, džemov in sirupov.

"Na tradicijo, ki jo je začel Stanko Žargi, smo izjemno ponosni. Njegova vizija je pustila pečat na podjetju, kot ga poznamo danes. Tako kot pred 90 leti še danes prisegamo na kakovost, cenimo sadove narave in v delo vlagamo ogromno volje in ljubezni," se je ustanovitelju manjšega družinskega obrata, ki je pomenil prve začetke današnje Ete, poklonila izvršna direktorica Ete Ksenjija Jankovič Banovšek.

Točno pred petdesetimi leti so zgradili sodobno tovarno, ki si je s kakovostjo svojih proizvodov pridobila ugled tako doma kot v tujini. Iz krize, v kateri so se znašli, pa je podjetje znalo najti pot. Lastnik Ete je konec preteklega leta postala družba AG, z januarjem letos pa je podjetje dobilo tudi novo vodstvo. Družbo zdaj vodita dva izvršna direktorja, Ksenija Jankovič Banovšek in Marko Konič. S kakovostjo, z novimi proizvodi in prodorom na tuje trge so se izvili iz rdečih številk. Lansko leto so končali z 18 milijoni evrov od prodaje, letos pa si obetajo še več.

Ob letošnjih obletnicah – poleg 90-letnice ustanovitve podjetja, 50-letnice gradnje novega poslovnega objekta tovarne, letos praznujejo tudi 10. obletnico blagovne znamke Natureta, na trg pošiljajo dve novi vrsti, lahko bi zapisali jubilejni vrsti, gorčice, in sicer "ženofom" ali polnozrnato gorčico in gorčico s hrenom. To pa še ni vse, na trg naj bi poslali tudi dva nova okusa prebranca, s feferonom, ki ga ročno vlagajo v vsako pakiranje, in s slanino.

Dogovarjajo se tudi z etnologom, profesorjem Janezom Bogatajem, da bi razvili »nove« izdelke iz zakladnice slovenske kulinarike, priložnost za povečanje prodaje pa vidijo tudi v jedeh višjega cenovnega razreda.

Prav na Tržnici na dvorišču so Kamničani in druge, ki so prišli na pokušino Etinih dobrot , lahko okusili Etin "hit poletja", sadne prelive. Kamniški turistično informacijski center pa je obiskovalce seznanjal tudi z drugimi dobrotami z območja Kamnika – okusi Kamnika.