Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa jo s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Foto: Občina Duplek
Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa jo s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Foto: Občina Duplek
Območje uničenja bombe so obdali s 7,5 metra zaščite, v okolici pa postavili tudi merilne naprave, s katerimi bodo merili seizmične učinke, ki bodo lahko podlaga za povrnitev morebitne nastale škode. Foto: Občina Duplek
Načrt uničenja bombe. Foto: Občina Duplek
Dezaktiviranje bombe v Vurberku bo zahtevno

Evakuacija več kot 450 ljudi iz okoliških hiš se bo začela v torek ob 10. uri.

Po preučitvi primera in posvetu s kolegi iz tujine so strokovnjaki sklenili, da bo deaktivacija bombe potekala v torek dopoldne. Predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh je v Dupleku povedal, da so se odločili, da bombo najprej preselijo z dvorišča stanovanjske hiše v 30 metrov oddaljeno jamo v gozdu za hišo in jo nato tam uničijo, da bi tako kar se da zmanjšali možnost poškodb na bližnjih objektih.

Dejanje je zelo tvegano, saj je domačin, ki je bombo našel prejšnji teden pod zemeljskim površjem ob grajskem obzidju, to preselil na svoje dvorišče, s čimer so se v njej lahko zgodile spremembe. Prav tako še vedno ne vedo točno, kakšno eksplozivno sredstvo je v njej.

Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa jo s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe.

Če jim bo to uspelo, bo povzročena eksplozija imela moč manjše ročne bombe. Če jim ne bo, bo eksplozija mnogo silovitejša. Po ocenah NUS-a bo vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov. Večje gmotne škode naj tudi v tem primeru ne bi bilo, morda bodo le popokali strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev. "Poskušali bomo narediti največ kar se da," je poudaril Boh.

7,5 metra visoka zaščita
Območje uničenja bombe so obdali s 7,5 metra zaščite, v okolici pa postavili tudi merilne naprave, s katerimi bodo merili seizmične učinke, ki bodo lahko podlaga za povrnitev morebitne nastale škode. V akciji na kraju dogodka bo sodelovalo sedem strokovnjakov, stik z bombo pa naj bi imela le dva.

Kako dolgo bo vse skupaj trajalo, ni jasno. "Hitenje je recept za nesrečo, zato si bomo vzeli ves čas, ki je potreben za uspešno akcijo," je pojasnil Boh. Takšnega premika bombe doslej še nikoli niso izvedli, zato v akciji sodelujejo le najbolj izkušeni strokovnjaki.

Evakuacija v premeru kilometra od bombe
V torek bodo iz previdnosti izpraznili celotno območje v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina gre za 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, ocenjujejo, da se bo dejansko moralo za nekaj ur preseliti okoli 150 ljudi, za katere so pripravili prostor v kulturnem domu v Zgornji Koreni in Grajeni.

Začetek evakuacije bodo ob 10. uri naznanile sirene, nato pa bodo imeli ljudje pol ure časa, da zapustijo vplivno območje. Vsem bodo danes osebno vročili obvestila. Potem ko bodo policisti in gasilci preverili vse objekte, ali so res prazni, bodo strokovnjaki NUS-a začeli akcijo.

Na območju bodo zaprli vse ceste, torej tudi regionalno povezavo Maribor–Ptuj, zapore bodo nadzirali policisti. Zagotovljeno bo tudi požarno varovanje, če bo slučajno izbruhnil požar, zaprt bo tudi zračni prostor v razdalji dveh kilometrov po tleh in 2500 metrov v višino od mesta bombe, predvsem s ciljem zagotovitve miru med izvedbo postopka uničenja bombe.

"Predvsem droni so lahko moteči. To je varnostno izjemno tvegan dogodek, zato pozivamo vse, da spoštujejo navodila in prepovedi," poudarjajo na policiji.

Dezaktiviranje bombe v Vurberku bo zahtevno