Mariborska univerza bo začasno rešila težave fakultete, prihodnost pa je še pod vprašajem. Foto: BoBo
Mariborska univerza bo začasno rešila težave fakultete, prihodnost pa je še pod vprašajem. Foto: BoBo
Žiga Turk
Žiga Turk meni, da imajo zdaj fakultete priložnost, da se vedejo racionalno. Foto: BoBo
Kdo je kriv za stanje na fakulteti?

Fakulteta za naravoslovje in matematiko je bila po besedah dekanje Nataše Vaupotič že doslej neustrezno financirana. Država namreč ni izpolnila svojih obljub, ki jih je dala ob ustanovitvi fakultete leta 2006, ta pa je posledično že vsa leta delovala v zaostrenih in skrajno optimiziranih pogojih.

"Vse, kar nam zdaj predlagajo, smo na naši fakulteti naredili že zdavnaj," je dejala na današnji izredni seji akademskega zbora fakultete. Po novi uredbi o financiranju visokega šolstva jim za letos grozi primanjkljaj 570.000 evrov, po lastnih izračunih pa bi lahko prihranili največ 164.000 evrov. Odpustiti bi morali najmanj 17 ljudi in ohraniti le en študijski program, tak obstoj fakultete pa bi bil po mnenju Vaupotičeve nesmiseln.

Pri izplačilu avgustovskih plač jim bo sicer pomagala mariborska univerza, kako naprej, pa naj bi bilo znano šele sredi avgusta. Takrat naj bi dekanja rektorju mariborske univerze tudi ponudila odstop.
Javni denar za zasebne fakultete
Vaupotičeva je prepričana, da je za nastali položaj krivo že večletno izčrpavanje slovenskih javnih univerz, najnovejši vladni ukrepi pa so še en žebelj več v krsto javnega šolstva v korist zasebnih fakultet. Mlade je zato pozvala, naj se uprejo pretakanju denarja v zasebno šolstvo.

Njenemu prepričanju je pritrdil tudi akademski zbor fakultete, ki je pozval vodstvo mariborske univerze, naj odločno protestira proti trenutnemu dogajanju v visokem šolstvu in naj dokončno uredi financiranje fakultete.
Turk: Zdajšnje stanje posledica neracionalne preteklosti
Finančne težave nekaterih fakultet v Mariboru so posledica slabega gospodarjenja do zdaj, je po drugi strani prepričan minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Meni, da ni razlogov za izpad programov in da bodo morali na fakultetah poiskati možnost, da iste programe opravijo z nekoliko manjšimi sredstvi.

Po Turkovih besedah imajo fakultete rezerve, saj pogosto predavajo več podobnih predmetov ločeno in oblikujejo majhne skupine študentov. Po njegovih besedah bodo rektorji "morali poiskati možnost, da z nekoliko manjšimi sredstvi opravijo iste programe".

Rešitev: manj študentov
Minister fakultetam priznava, da se upravičeno pritožujejo nad razmerjem študent - profesor, saj je študentov preveč. Rešitev je po njegovem mnenju v zmanjšanju števila študentov. Strah, da bo potrebnih manj visokošolskih učiteljev, pa sodeč po njegovih besedah ni upravičen.

Omenil je tudi študente, ki so na fakultete vpisani zaradi statusa, in ne zato, da bi študirali. Ti študenti po njegovih besedah slabšajo kakovost študija za vse druge in jemljejo čas učiteljem.
"To je neracionalnost v našem sistemu, ki bi jo morali nasloviti drugače. Če gre za socialne korektive, če gre za socialne probleme in študentsko delo, potem je treba te stvari urediti tako, da niso vezane na študij. Dajmo vsem mladim priložnost, da delajo," je še povedal.

Kdo je kriv za stanje na fakulteti?