Mariborski župan Andrej Fištravec se predstavlja tudi kot vstajniški župan. Foto: BoBo
Mariborski župan Andrej Fištravec se predstavlja tudi kot vstajniški župan. Foto: BoBo

Skupine ugotavljajo, da debata o kompleksnih temah v sosvetu ni mogoča. Fištravca, ki se predstavlja tudi kot vstajniški župan, so tako zapustile skupine Gibanje 29. oktober, Iniciativa mestni zbor in Zofijini ljubimci. V pismu županu so zapisali, da v petih mesecih delovanja sosveta ugotavljajo, da ta "ni učinkovita oblika za doseganje ciljev".

Sodelovanje s prebivalci je nujno
Prizadevali so si namreč za dejavno sodelovanje z občino in kot družbeno in politično dejavni prebivalci mesta sooblikovati podobo Maribora. Za sodelovanje v sosvetu so se odločili po tehtnem premisleku, saj naj bi v okviru tega telesa lahko "ne le vstajniki, ampak vsi prebivalci Maribora neposredno izražali svoja mnenja in pomisleke, opozarjali na skupno problematiko ter prispevali in sooblikovali rešitve različnih problemov, s katerimi se srečujejo". Po evalvaciji posameznih sej so zdaj ugotovili, da organ ni primeren forum za argumentirano debato o kompleksnih temah.

Prepozno do informacij
Županu med drugim očitajo, da so bili podatki, potrebni za učinkovito analizo stanja, članom sosveta nedostopni, nepopolni, ali posredovani neposredno na seji sosveta, na kateri se je tudi odločalo o prav tej temi, zaradi česar se ni bilo mogoče kakovostno opredeliti do določenih tem. Zato so ocenili, da sodelovanje ni več smiselno, svoja mesta pa v skladu s poslovnikom o delu vstajniškega sosveta prepuščajo prebivalkam in prebivalcem Maribora.

Skupine sicer poudarjajo, da je sodelovanje med mestno občino in civilno družbo nujno, in vztrajajo, da je najučinkovitejši način upravljanja mesta dejavno sodelovanje s prebivalstvom. Od občine in župana pričakujejo, da poiščejo načine in poti za izgradnjo učinkovitejše platforme, s pomočjo katere bodo prebivalke in prebivalci vključeni v soodločanje.

Odprto zavezništvo za Maribor odšlo že februarja
Že 18. februarja letos je iz Vstajniškega sosveta izstopilo tudi Odprto zavezništvo za Maribor. Med razlogi so navedli neodzivnost župana na vprašanja, ki so mu jih posredovali (med njimi Deset zahtev za županov klobuk, ki so mu bile posredovane maja 2013) in šikaniranje ter osebno obračunavanje z zaposlenimi.

V sosvetu naj bi sicer delovalo 45 predstavnikov Mariborčanov, med njimi tudi zastopniki vstajniških skupin, kot so predstavniki skupine na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, gibanje Skupaj za Maribor, člani Maistrove armade ter gibanje Trs. 18 mest je na razpolago zainteresiranim posameznikom.