V prostorih nekdanje mariborske picerije Ču-Ču je predvidena nova romska restavracija. Foto: BoBo
V prostorih nekdanje mariborske picerije Ču-Ču je predvidena nova romska restavracija. Foto: BoBo
Romska restavracija Romani Kafenava se je predstavila na odprtju razstave Ko svetovi trčijo. Foto: BoBo

Svoja mnenja so predstavili tako podporniki kot nasprotniki načrtovane romske restavracije Romani kafenava v prostoru nekdanje picerije Ču-Ču v mestni četrti Magdalena, ki naj bi nastala na podlagi domnevno netransparentnega dogovora z društvom Epeka in romskim društvom Romano Pralipe Maribor.

Med okoli 100-glavo množico so bili najglasnejši nasprotniki, ki so med drugim menili, da je sporni objekt že več kot 100 let spomeniško zaščiten in v bližini šole, okoli katere je že zdaj veliko gostinskih lokalov, ter da je v središču mesta ogromno praznih lokalov, ki bi bili primernejši za romsko restavracijo.

"Očitno ste se ustrašili novinarja BBC-ja, ki nas je označil za ksenofobe," je eden izmed prisotnih očital županu Fištravcu.

Predsednica sveta mestne četrti Jožica Lešnik Švajger pa je povedala, da v omenjenem prostoru že od leta 2010 pripravljajo projekt medgeneracijskega centra, s čimer naj bi bili seznanjeni tudi na občini. Druge ponudnike so po njenih besedah zavrnili, ker so imeli navodilo z občine, da prostor ne sme več biti namenjen za gostinstvo.

Nasprotujemo gostilni, in ne Romom
"Nobena dejavnost, ki ne uživa podpore okoliškega prebivalstva, ne more biti uspešna, pa če je še tako dobro pripravljena," je povedala Švajgerjeva, ki jo je množica glasno podprla tudi z vzklik, da ne nasprotujejo Romom, ampak gostilni.

Predstavnik društva Epeka Štefan Simončič je nato pojasnil, da gre pri projektu za socialno podjetje, ki bo prineslo najmanj pet delovnih mest. "Odprimo še več takih podjetij, ki vračajo družbi," je razložil Simončič in poudaril, da so tudi Romi Mariborčani in da si želijo dela in sobivanja s sosedi.

Mariborski župan je zbranim pojasnil, da je v objektu mogoče vzpostaviti tako romsko gostilno kot medgeneracijski center, kar so poudarjali tudi zagovorniki romske gostilne. "Sramotno, da je prvi zbor v zgodovini mesta, ki je bil sklican na ta način, z rasistično podstatjo," je povedala ena izmed podpornic romske gostilne.

Fištravec je shod sklenil z besedami, da je poslušal tako argumente za kot tiste proti in da v Mariboru živijo različni ljudje, ki morajo sobivati. "Če želi Maribor imeti boljšo prihodnost, se bomo morali naučiti živeti drug z drugim," je opozoril mariborski župan.