"Ti projekti niso naše želje, ampak so papirnato pripravljeni za realizacijo. To je zahtevalo ogromno dela naše mestne uprave," pravi župan. Foto: Mestna občina Maribor

"Gre za blok projektov, s katerimi spreminjamo mesto, kakršnega v Mariboru od usmerjene obnove Pristana oziroma Lenta še ni bilo," je na današnji predstavitvi povedal Fištravec. Poudaril je, da so projekti enakomerno porazdeljeni na levi in desni breg Drave ter da se bodo vsi začeli izvajati v letu 2018.

Gre za ureditev industrijske cone Tezno, obnovo stadiona Ljudski vrt in osrednjega bazena v kopališču Pristan, gradnjo skejtrskega parka, oživitev Vojašniškega trga, energetsko sanacijo stanovanj medobčinskega stanovanjskega sklada na Engelsovi ulici, obnovo nabrežja reke Drave, postavitev odra na Dravi, obnovo promenade v Mestnem parku, sanacijo Malečniškega mostu, gradnjo podaljška Ceste proletarskih brigad in podvoza na Ljubljanski ulici kakor tudi gradnjo manjkajoče kanalizacije in kolesarskih poti ter obnovo Lackove ceste.

Reševanje Mariborske knjižnice
Med 18 projekti je navedena tudi rešitev prostorske problematike osrednje enote Mariborske knjižnice. Po besedah direktorja mestne uprave Simona Štrancarja si za to aktivno prizadevajo, več pa za zdaj ni želel izdati. Kot je navedeno v brošuri, se bo ta zadeva reševala na novi lokaciji v središču mesta, projekt pa je ocenjen na 7,6 milijona evrov. Pri tem še vedno računajo na prispevek 2,7 milijona evrov od države.

Denar naj bi bil zagotovljen
"Zelo pomembno se mi zdi, da smo vzpostavili konstruktivni dialog z državo in da je ta začela sodelovati pri naložbenih projektih v mestu," je še poudaril Fištravec. Pojasnil je, da izpostavljajo projekte, ki se financirajo iz javnega denarja, medtem ko obstajajo še drugi, na primer obnova Mariborskega otoka, ki jih bodo reševali v obliki javno-zasebnega partnerstva.

Skupna vrednost projektov je okoli 70 milijonov evrov. Že več let čakajo na uresničitev in jih mesto po besedah Fištravca resnično potrebuje. Denar zanje naj bi bil že zagotovljen - 32 milijonov naj bi šlo iz občinskega proračuna v prihodnjih treh letih, tudi po zaslugi novega 11 milijonov evrov visokega posojila, dobrih 12 milijonov naj bi prispevala država, 25 milijonov evrov naj bi bilo sredstev Evropske unije.