Fištravec priznava, da je volilna zmaga le začetek. Foto: BoBo
Fištravec priznava, da je volilna zmaga le začetek. Foto: BoBo
Fištravec prepričljivo premagal 10 tekmecev

Pri tem pa Fištravec računa na podporo vsakogar v mestu, ne glede na politične barve. "Mislim, da Maribor potrebuje sinergijo, da bomo ne samo z besedami, ampak z dejanji stopili skupaj in začeli graditi prihodnost," je dejal Fištravec, ki bo županoval leto in pol, do rednih volitev za župana.

Po razglasitvi volilnih izidov je Fištravec priznal, da je breme zanj zdaj težko, a če si človek ne naloži težkega bremena, nikoli ne ve, kako je močan. Čas do uradne razglasitve rezultatov namerava Fištravec izkoristiti za sestavo svoje ekipe ter potrditi prioritete, ki so jih določili že pred volitvami.

Fištravčev poziv k zadržanosti
Fištravec je vršilca dolžnosti župana Milana Mikla, podžupana Tomaža Kanclerja in Astrid Bah, direktorico občinske uprave Milico Simonič Steiner ter direktorje vseh uradov in samostojnih služb Mestne občine Maribor pozval, naj se do predaje županskih pooblastil vzdržijo vseh dejanj, ki so zunaj rednega poslovanja občine in njene uprave.

Pri tem Fištravec posebej izpostavlja "sklepanje zavezujočih pogodb, kadrovskih odločitev ter pogajanj, iz katerih bi izhajale kakršnekoli obveznosti demokratično izvoljenega novega župana".

Fištravec je v izjavi za medije v nedeljo sicer poudaril, da ne želi biti revanšističen. Med prvimi nalogami po izvolitvi pa si je zastavil odpravo zadnje sistemizacije delovnih mest v mestni upravi, zamenjavo vodij občinskih uradov in začetek revizije poslovanja občine.

Kangler dvomi v Fištravčevo neodvisnost
O neodvisnosti zmagovalca nedeljskih volitev pa je podvomil nekdanji mariborski župan Franc Kangler. "Če ne nosi strankarske izkaznice, še ne pomeni, da je neodvisen," je dejal. Pojasnil je, da sam Fištravca ne jemlje kot neodvisnega kandidata, ampak misli, da je "politično deklariran".

Kangler se je obregnil ob nizko udeležbo, ki je bila 31-odstotna. Izpostavil je, da so njemu osebno nekateri očitali, da ni legitimni župan mesta, ker ga je na volitvah leta 2010 podprlo nekaj več kot 20.000 volivcev, zdaj pa je Fištravec prejel 15.500 glasov: "Me zanima, kaj bodo danes rekli tisti, ki so meni v preteklosti to očitali, ali je gospod Fištravec legitimen župan ali ne." Sam sicer meni, da Fištravec je legitimen župan.

Mikl razočaran
Drugouvrščeni na volitvah je bil Matevž Frangež (SD), ki je prejel nekaj manj kot 25 odstotkov glasov, Milan Mikl (SLS), ki je vodil občino po odstopu Franca Kanglerja, pa je prejel 6 odstotkov. "Moram reči, da sem malo presenečen. Pričakoval sem več, to moram odkrito povedati," je dejal Mikl.

Po porazu na volitvah je Frangež sicer odstopil s položaja predsednika mariborske mestne organizacije SD-ja. "Celotna kampanja je bila izraz visokih političnih standardov, ki so predpogoj, da bodo ljudje ponovno zaupali v politiko. Visokih političnih standardov pa ne moremo terjati od drugih, če jih ne spoštujemo sami. Zato se njihovo uresničevanje in spoštovanje začne pri nas. Zato odstopam s položaja predsednika Mestne organizacije Socialnih demokratov Maribor," je zapisal Frangež.

Frangež je poudaril odgovornost stranke, da novoizvoljenemu županu Fištravcu po svojih močeh pomaga, da se mesto izvije iz krize in povrne zaupanje ljudi v vodenje mesta.

Po nedeljskih volitvah morajo sicer volilni odbori predati volilno gradivo mestni volilni komisiji. Ta ugotavlja tudi izid glasovanja po pošti, končno poročilo o izidu volitev pa mora sestaviti do petka.

Fištravec prepričljivo premagal 10 tekmecev