Brike pravijo, da ima ta ovčka vsaj sto let. Foto: Katja Kogej
Brike pravijo, da ima ta ovčka vsaj sto let. Foto: Katja Kogej

Domačinke zanje uporabijo figurice, lutke, predmete, podobice ..., ki so značilno briške, šmartenske. Prejšnja leta so etnobriške jaslice krasile cerkev svetega Martina v Šmartnem, letos pa so jih postavili v Briški hiši sredi slikovite vasice.

"Jaslice so plod ustvarjalnosti domačinov, ki so vanje vložili veliko ročnega dela, domišljije, iznajdljivosti in spoštovanja briškega ljudskega izročila. Vsake jaslice so nekaj posebnega, posebnost šmartenskih jaslic pa je brez dvoma to, da so ustvarjene skoraj izključno iz odrabljenih snovi in predmetov ter naravnih materialov. Če bi radi videli, kako iz pozabljenih igračk nastanejo preprosti pastirčki ali pa bleščavi kralji, kako po puščavi steče čisto pravi potoček in kako so del jaslic postali tudi vinograd z 'najstarejšo briko' - avtohtono briško rebulo, si te jaslice resnično morate ogledati ..." vabijo Brike v Šmartno.

Videli boste, kakšna je bila noša Brik, kako so bili oblečeni briški otroci, kako so nekdaj nosile sadje na trg ... Med podobami v jaslicah je namreč tudi Brika s "češtelo" - košaro za sadje, ki so jo nosile na glavi.

Jaslice v dobrodelne namene
Jaslice so v Briški hiši v Šmartnem odprte od ponedeljka do petka do 18.00, ob sobotah in nedeljah pa popoldne od 13.00 do 17.00. Ogledali si jih boste lahko brezplačno, domačini pa obiskovalce prijazno prosijo za prostovoljne prispevke v korist Fundacije Vrabček upanja, ki bo ves zbran denar namenila bolnim otrokom v bolnišnici v Stari Gori. Kot veleva tradicija, bodo jaslice na ogled še vse do Svečnice, 2. februarja 2013.