Ljudje svoje avtomobile kljub opozorilom parkirajo na nedovoljena mesta. Foto: Tjaša Škamperle
Ljudje svoje avtomobile kljub opozorilom parkirajo na nedovoljena mesta. Foto: Tjaša Škamperle

Pred vhodom v zdravilišče na Debelem rtiču in t. i. policijsko plažo na Lazaretu je vsak konec tedna prometni kaos. Urejenih parkirnih površin ni dovolj za vse, ki želijo obiskati okoliške plaže, vozniki pa s parkiranjem vsepovprek zelo otežujejo delo v tamkajšnjih vinogradih. Marsikdo pogreša večji nadzor in tudi kakšno urejeno parkirišče.

Manjše makadamsko parkirišče ministrstva za notranje zadeve je od letos plačljivo, zato se mu želijo vozniki izogniti - tudi tako, da avtomobile parkirajo na cesti ali kar med vinogradi. Jadran Sever iz Vinakopra je težave opisal takole: "Avtomobili so pravzaprav parkirani vsepovsod: na glavni cesti, na obračališčih, v vrstah - celo na dostopnih poteh, kjer so table 'prepovedano parkiranje'. Mi moramo to fizično preprečevati. Zjutraj pošljemo delavca tja, da onemogoči parkiranje, tako da lahko vsaj tisti vinograd obdelujemo."

A to ni rešitev, pravi Sever. Občina Ankaran se je obrnila na upravljavca državne ceste, da bi tam postavil še več tabel, ki bi prepovedovale parkiranje. A postavljene signalizacije že zdaj ne upoštevajo, zato na direkciji pravijo: za nadzor je pristojna policija. S koprske policijske uprave sporočajo, da jim je problematika poznana že vrsto let, občasno nadzirajo in izrekajo kazni, a le, ko na kraju samem zalotijo lastnika avtomobila. Pri reševanju problematike iščejo rešitve z občino Ankaran.

Tudi Sever pravi, da bo potreben skupni dogovor vseh. "Verjetno se bomo morali pogovarjati vsi deležniki, ki smo tukaj - mi, občina in drugi -, kako to stvar rešiti. Verjetno bo treba narediti kakšna parkirišča, ker drugače ljudje gredo na morje in pač parkirajo, kjer lahko. Če jih nihče ne preganja, pustijo avto kjer koli," je povedal.

Poleg policije bi lahko nadzor opravljali tudi redarji, ki pa jih bo občina Ankaran dobila čez nekaj mesecev.

Tjaša Škamperle, Radio Koper