Foto: BoBo
Foto: BoBo

Čeprav je trta relativno odporna proti suši, so jo prizadele ekstremne vremenske razmere, pravi direktor Kleti Brda Silvan Peršolja: "Pred nami je trgatev, kot je še nismo videli. Količinsko bo letnik predvidoma bistveno manjši, saj pričakujemo le med 55 in 60 odstotki pridelka normalnega letnika."

Družinski vinogradniki bodo v klet na Dobrovo predvidoma pripeljali dobrih 4000 ton grozdja. Kakovost letošnjega letnika je obetavna, veliko pa bo še odvisno od vremena med samo trgatvijo.

V Kleti Brda bo večji del trgatve končan do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do začetka oktobra. Vinogradniki si običajno želijo suhe jeseni, letos pa bodo veseli vsakega dežja, saj si bodo tako pozne sorte še lahko opomogle. Letošnje odkupne cene bodo za četrtino višje od lanskih.

Peršolja je tudi opozoril, da se v tako skrajnih razmerah posebej izkaže pomen trajnostne pridelave in pravih vinogradniških leg. "Trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah, kjer je bila priprava zemlje temeljita z zadostno količino organske snovi in so bili primerno oskrbovani, so veliko bolje prenašali stres zaradi suše in bodo utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti. Tukaj se pokaže pravi pomen zimskih izobraževanj in umnega kmetovanja vinogradnikov," je dejal.

Težke razmere bodo letos tudi za vinarje, saj bo predelava drobnega, sicer pa zdravega grozdja zahtevna.