Foto: BoBo
Foto: BoBo

Začasna prepoved prikazovanja živali javnosti velja do pridobitve dovoljenja. Vlogo za dovoljenje je sicer Zoopark že vložil.

Zakon o ohranjanju narave določa, da mora fizična ali pravna oseba, ki namerava zadrževati živali domorodnih ali tujerodnih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih, pridobiti dovoljenje pristojnega ministrstva, so poudarili na inšpektoratu.

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da Zoopark Rožman iz naselja Vrzdenec v Občini Horjul živali prikazuje javnosti brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt. Z delno odločbo so mu zato odredili prepoved zadrževanja živali v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti do pridobitve ustreznega dovoljenja, so pojasnili.

"Lahko pa zavezanec živali poseduje, če jih ne prikazuje javnosti. Zakonodaja ne pušča drugačnega, milejšega ukrepa, ki bi ga bilo moč izbrati," so ob tem poudarili na okoljskem inšpektoratu.

V primeru pridobitve dovoljenja taka prepoved preneha in odločba je izvršena. Zavezanec je vlogo za dovoljenje za živalski vrt že vložil na ministrstvo za naravne vire in prostor, so še pojasnili.