Jože Banfi je bil petkrat na paraolimpijskih igrah in je z njih prinesel 6 medalj, v njegovi zbirki pa je še več kot 50 medalj s svetovnih in drugih prvenstev. Foto: Miro Štebe
Jože Banfi je bil petkrat na paraolimpijskih igrah in je z njih prinesel 6 medalj, v njegovi zbirki pa je še več kot 50 medalj s svetovnih in drugih prvenstev. Foto: Miro Štebe
Ob vrnitvi so mu domačini priredili slovesnost. Foto: Miro Štebe
Jože Banfi
Nizozemske tekmovalke so povabili v Kamnik, kjer so z gojenci Centra odigrale tudi prijateljsko tekmo v sedeči odbojki. Foto: Miro Štebe

Jože Banfi je bil petkrat na paraolimpijskih igrah in je z njih prinesel 6 medalj, v njegovi zbirki pa je še več kot 50 medalj s svetovnih in drugih prvenstev. Dobil je tudi Bloudkovo nagrado in številna druga priznanja.

Še vedno je aktiven tekmovalec in prav pred kratkim je v prvi ligi Nizozemske v sedeči odbojki s svojo ekipo osvojil naslov državnih prvakov. Ob tem je že vrsto let tudi trener nizozemskih igralcev sedeče odbojke, ki je na Nizozemskem zelo priljubljena. Jože je zdaj trener nizozemske moške državne reprezentance.

Jožetova športna pot se je pravzaprav začela z nesrečo. Med otroško igro je že zgodaj izgubil obe nogi. Postal je gojenec tedanjega Zavoda za invalidno mladino v Kamniku, sedanjega Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje. Tam se je začel zanimati za šport in kmalu je postal dober igralec namiznega tenisa, sedeče odbojke in plavalec. Začel je nizati športne uspehe in kmalu se je uvrstil v državno reprezentanco.

Ustalil se je na Nizozemskem
Vrsto let je bil med najuspešnejšimi športniki invalidi. Kot športnik je prepotoval skoraj ves svet in med enim od prvenstev je spoznal hosteso nizozemske reprezentance, v katero se je zaljubil. Kmalu sta se poročila in si na Nizozemskem ustvarila dom. Imata tri sinove, Jože pa je postal član nizozemske reprezentance v sedeči odbojki. Kasneje je postal tudi trener in zdaj je trener tamkajšnje moške državne reprezentance, kar je velik uspeh, saj je sedeča odbojka na Nizozemskem zelo priljubljena. Še vedno pa tudi igra in pred kratkim je s svojo ekipo v najmočnejši ligi sedeče odbojke na Nizozemskem osvojil naslov državnih prvakov.

Še vedno se rad vrača domov
Jože pa je še vedno zelo navezan na dom in se rad vrača v svoj domači kraj Trzin in v Kamnik, kjer za Cirius pravi, da je bil to njegov drugi dom. Prav zdaj je kot koordinator priprav nizozemske ženske reprezentance v sedeči odbojki pripeljal svoje varovanke na priprave na Roglo, ob tem pa obiskujejo tudi različne slovenske kraje.

Nizozemske tekmovalke so povabili tudi v Kamnik, v Cirius, kjer so jim pripravili prisrčen sprejem, z gojenci Centra pa so odigrale tudi prijateljsko tekmo v sedeči odbojki.

Mladi iz Ciriusa Jožeta Banfija dobro poznajo in za mnoge je vzornik. S svojim primerom jim kaže, da lahko kljub invalidnosti uspejo v življenju, in če si to res želijo, postanejo tudi vrhunski športniki.