Kangler se ne bo potegoval za predsednika stranke, med drugim zaradi odprtih postopkov na sodiščih. Foto: STA
Kangler se ne bo potegoval za predsednika stranke, med drugim zaradi odprtih postopkov na sodiščih. Foto: STA

Po poročanju Večera ne ime stranke ne datum kongresa nista naključje. Natanko 12. maja bo namreč minilo 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki so ga odnesli iz županskega stolčka in ga preselili v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

Kangler po informacijah Večera ne bi prevzel vodenja stranke, ampak bi na njenem čelu ostal trenutni vodja Kanglerjeve liste Željko Vogrin, ki v podporo nekdanjemu mariborskemu županu v njegovih sodnih postopkih vodi tudi Odbor 2015. Kangler naj bi se na kongresu potegoval za predsednika programskega sveta.

Po besedah Vogrina za Večer ni njihov namen, da bi komur koli jemali glasove, saj da je veliko volivcev neopredeljenih, stranka pa naj bi zagovarjala predvsem prihodnost za mlade, gospodarstvo, prav tako bo za ukinitev državnega določanja cen kmetijskih zemljišč, kar da naj se da v pristojnost občinam, posebno pozornost pa bo imela tudi pravna država.

Zidanšek: Negotov in nesamozavesten Kanglerjev poskus pridobivanja volivcev
Predsednik SLS-a Marko Zidanšek je v odzivu pojasnil, da ga ne preseneča neprimerna izbira imena za politično stranko, ki naj bi bila nova, sestavljajo pa jo stari obrazi z vprašljivo zgodovino, niti ga ne preseneča, da se je "ta ideja porodila človeku, ki vemo, kako je zaradi radarjev končal".

Obregnil se je tudi ob datum kongresa in ga označil za Kanglerjev negotov in nesamozavesten poskus zavajanja in pridobivanja volivcev z neupravičeno uporabo imena in asociacij na dolgoletno tradicijo prve in najstarejše demokratične stranke v Sloveniji.

"Ljudska stranka je le ena in tako bo tudi ostalo," je še zagotovil Zidanšek in spomnil, da zakon o političnih strankah določa, da se morajo ime stranke, skrajšano ime, kratica in znak stranke bistveno in nedvoumno razlikovati od tovrstnih simbolov že registrirane stranke in ne smejo biti taki, da bi volivce spravili v zmoto.

Kanglerja še čakajo številni sodni postopki
Kangler se ne bo potegoval za predsednika stranke, med drugim zaradi odprtih postopkov na sodiščih. Zoper njega je bilo do zdaj podanih 18 kazenskih ovadb, trenutno pa se jih je 11 izšlo v njegovo koristi. Na kongresu pa gre med drugim pričakovati tudi nekdanjega kmetijskega ministra Cirila Smrkolja in nekdanjega župana Murske Sobote Antona Štihca.