Mariborski župan se bo moral zamisliti nad svojimi dejanji. Foto: BoBo
Mariborski župan se bo moral zamisliti nad svojimi dejanji. Foto: BoBo

Vodstvo SLS-a je najavilo, da bo mariborskemu županu Francu Kanglerju dalo dovolj časa za premislek, ali s svojimi dejanji koristi ali škodi stranki. V vsakem primeru pa bodo organi stranke razpravljali o nastalem položaju in se odločili o nadaljnjih ukrepih in odločitvah.

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je namreč, potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije v povezavi z domnevnim vmešavanjem Kanglerja v poslovanje podjetja Farmadent ugotovila večkratno koruptivno ravnanje, Kanglerja pozval, naj izstopi iz stranke.

Protikorupcijska komisija je sicer Kanglerjevo ravnanje ocenila kot "sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij". Mariborski župan ima veliko težav tudi zaradi protestov občanov glede vzpostavitve radarskega sistema na mestnih križiščih, nabral pa si je tudi veliko kazenskih ovadb.

Kangler je Žerjavov poziv označil kot preuranjen, saj bi se po Kanglerjevem mnenju moral seznaniti z vsebino ugotovitev komisije in slišati tudi njegovo plat zgodbe.

Protikorupcijska komisija je v povezavi z omenjeno zgodbo po Kanglerjevih besedah izprašala samo nekdanjega direktorja Farmadenta Leopolda Donka, ki naj bi moral direktorski položaj zapustiti zaradi neracionalnega trošenja denarja.

Kangler ostaja član SLS-a
Kangler pravi, da o izstopu iz SLS-a ne razmišlja, saj je njen član od leta 1996. Če je bil trikrat izvoljen za poslanca in imel kar lepe izide, je za to stranki tudi nekaj naredil.

"Če bodo organi stranke ugotovili, da sem res zaradi potez, ki jih peljem v Mestni občini Maribor, takšen grešni kozel, da ne spadam več v to stranko, bom pa tudi takšno odločitev organov stranke sprejel," je dejal Kangler.