Ljubljanski prostorski načrt predvideva več kot deset parkirišč P + R. Foto: BoBo
Ljubljanski prostorski načrt predvideva več kot deset parkirišč P + R. Foto: BoBo
Avtobus
Na MOL-u pravijo, da se je zaradi parkirišč P + R povečalo tudi število prepeljanih potnikov z javnim mestnim prometom. Foto: BoBo

Zaradi tega se zmanjšuje zasedenost parkirišč v centru mesta, pa tudi obremenitve v prometnih konicah, ocenjujejo na Mestni občini Ljubljana in načrtujejo še več parkirišč P + R (parkiraj in se pelji) na obrobju mesta.

Kot so pojasnili, je odprtje tovrstnega parkirišča na Rudniku predvideno še letos, okoli novega leta pa bo po sistemu P + R začelo obratovati tudi 180 parkirnih mest v kleti trgovskega centra na Fužinah, ki ga pri križišču Zaloške in Chengdujske ceste gradijo v okviru javno-zasebnega partnerstva.

Ljubljanski prostorski načrt sicer predvideva več kot deset tovrstnih parkirišč, zato na ljubljanski občini že preverjajo lastništva zemljišč, kjer so parkirišča predvidena.

Stožice bolj prazne
Za zdaj je dnevnim migrantom v prestolnico na Dolgem mostu na voljo 217 parkirnih mest, garažna hiša v Stožicah pa vključuje 1.220 parkirišč.

V nasprotju z Dolgim mostom, kjer po podatkih Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) na dan parkira okoli 280 vozil, pa parkirišče v Stožicah čez dan ostaja bolj prazno - na njem dnevno parkira le od 20 do 30 avtomobilov. Parkirnina na Dolgem mostu znaša 1,2 evra na dan, v Stožicah pa 2,4 evra na dan.

Lani več kot 100.000 evrov prihodka
Od parkirnin na Dolgem mostu so imeli letos v prvi polovici leta slabih 40.500 evrov prihodka, lani v celem letu pa nekaj manj kot 73.500 evrov. V Stožicah, kjer je sicer mogoče tudi kratkotrajnejše parkiranje, prihodek v prvih šestih mesecih leta znaša okoli 13.500 evrov, v preteklem celem letu pa so imeli slabih 31.000 evrov prihodka.

Parkirnina vključuje tudi vozovnici
Na MOL-u pojasnjujejo tudi, da se je zaradi uporabe parkirišč P + R - plačana parkirnina na obrobju mesta namreč vključuje tudi dve vozovnici za mestni potniški promet, veljavni na dan plačila - povečalo tudi število prepeljanih potnikov z javnim mestnim prometom, a po njihovih navedbah "ne gre za posebno velike številke".