V dveh dneh so v krški občini zbrali več kot 2.200 podpisov proti ukinitvi urgence v zdravstvenem domu Krško. Foto: Goran Rovan
V dveh dneh so v krški občini zbrali več kot 2.200 podpisov proti ukinitvi urgence v zdravstvenem domu Krško. Foto: Goran Rovan
K podpisu vabijo plakati, večina krajanov pa je proti ukinitvi urgence v Krškem. Foto: Goran Rovan
Tudi direktor ZD-ja Krško Damijan Blatnik meni, da znižanje statusa te enote pomeni občutno znižanje standarda nujne medicinske pomoči v občini. Foto: Goran Rovan
Dva tisoč podpisov proti selitvi urgence

Zbiranje bo trajalo ves teden, že v prvih dveh dneh pa je peticijo podpisalo več kot 2.200 občanov.

V krški občini so se ob napovedi, da bi lahko sledila ukinitev službe nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Krško in bi to izvajali v novozgrajenem urgentnem centru pri brežiški bolnišnici, takoj odzvali in sklicali izredno sejo občinskega sveta. Ob tem so pripravili tudi peticijo proti ukinitvi urgence v Krškem. Zdaj pa v podporo tej peticiji že ves teden zbirajo podpise občanov.

Te zbirajo na sedmih lokacijah, pred krško občino, zdravstvenim domom, zdravstveno postajo na Senovem in v Kostanjevici na Krki, pred krško pošto, v Valvasorjevi knjižnici ter v Mladinskem centru Krško. Konec tedna pa bodo lahko občani peticijo podpisovali še pred dvema nakupovalnima središčema - Mercator in Qlandija.

Jasmina Hribar, ki je v teh dneh dežurala na stojnici pred zdravstvenim domom, pravi, da krajanov k podpisu ni treba posebej spodbujati, saj večina pride k njim prav s tem namenom. Hribarjeva pojasnjuje: "Največ jih kar samih pristopi, ker so pač slišali iz medijev, da se zbirajo podpisi. Nekaj je bilo namreč objavljeno po radiju, televiziji in v časopisih, pa tudi malo oglašujemo s plakati, tako da so ljudje seznanjeni. Seveda pa so vsi proti temu, da se ukine urgenca v Krškem in prispevajo svoj podpis pod peticijo."

Tudi podpisniki so prepričani, da bi morala nujna medicinska pomoč v krškem zdravstvenem domu ostati v takšnem obsegu, kot je danes, in to vse dni v tednu in tudi ponoči. Nujna medicinska pomoč v Krškem ima v mreži enot zdaj status enote C, kar omogoča, da je ekipa nujne medicinske pomoči za izvajanje intervencij na voljo 24 ur sedem dni na teden. V dnevnem času zagotavljajo še rezervno ekipo, ki se aktivira ob morebitni drugi (sočasni) nujni intervenciji. Enota čez dan povprečno oskrbi ob delavnikih 23 bolnikov, ob sobotah, nedeljah in praznikih 53 bolnikov, ponoči povprečno sedem bolnikov.

V peticiji med drugim zahtevajo, da vlada za čas obratovanja in razgradnje nuklearke zagotovi obstoječo organizacijo in financiranje nujne medicinske pomoči v krškem zdravstvenem domu. Miran Stanko, župan občine Krško, poudarja, da odziv občanov kaže, da za to peticijo in podporo trenutni obliki organizacije nujne medicinske pomoči stoji celotna občina, in dodaja: "Zbiranje podpisov pomeni neke vrste dodaten pritisk na te, ki snujejo novo mrežo nujne medicinske pomoči, da opozorimo na to, da je nujna medicinska pomoč takšna, kot je, že v Krškem prisotna vrsto let in da je pravzaprav zato tudi neke vrste kompenzacija za prisotnost jedrskega objekta v našem prostoru v zadnjih 30. in več letih."

Tudi v Zdravstvenem domu Krško ves čas opozarjajo, poudarja njegov direktor Damijan Blatnik, da vsakršno znižanje statusa te enote pomeni občutno znižanje standarda nujne medicinske pomoči v občini, kar ni sprejemljivo. Zbiranje podpisov bodo nadaljevali do konca tedna, zbrane podpise pa bodo potem predali novi vladi oz. ministrstvu za zdravje.

Za MMC Goran Rovan

Dva tisoč podpisov proti selitvi urgence