Festival je namenjen širjenju bralne kulture. Foto: Miro Štebe
Festival je namenjen širjenju bralne kulture. Foto: Miro Štebe
Vlasta Nussdorfer
Mlade je nagovorila varuhinja človekovih pravic. Foto: Miro Štebe

Osrednje prireditve bodo do konca maja potekale na Domžalskem, vendar pa bodo različne prireditve v sklopu festivala potekale še na več kot 30 prizoriščih po vsej Sloveniji: v Kamniku, Radovljici, Sežani, Lukovici, Ljubljani, za cel mali festival prireditev pa bo tudi ob Soči v Kobaridu.

Na odprtju festivala v Kulturnem domu v Radomljah je mlade, ki so prebrali največ knjig, pozdravila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je spregovorila o pomenu knjige za oblikovanje osebnosti, posebej pa je opozorila na pomen strpnosti med ljudmi, saj je letošnja tema festivala: Zamolčane zgodbe, skrite težave in problemi odraščajoče mladine.

Tokratna tema festivala izhaja iz izjave gosta festivala, priljubljenega irskega pisatelja Johna Boyna ob knjigi Deček v črtasti pižami: "Vedno znova moramo prisluhniti njihovim zamolčanim zgodbam." Zamolčanih težkih zgodb mladih je namreč tudi danes žal vse več. V okviru festivala so tako razpisali literarni natečaj z naslovom: Zamolčane zgodbe, v njem pa sodeluje kar 16 šol s 110 prispevki. Sedem nagrajencev je književne nagrade prejelo na odprtju festivala. Književne nagrade so podelili tudi najboljšim bralcem knjig - zlatim značkarjem. Prvo mesto so osvojili mladi bralci iz OŠ Domžale, na drugem mestu so bralci iz OŠ Mengeš, na tretjem pa učenci OŠ Preserje - Radomlje.

Slavnostnega odprtja festivala so se udeležili tudi nekateri drugi ugledni gostje, med drugim so veleposlaniki Nizozemske, Španije in Irske ter direktor Goethejevega inštituta iz Ljubljane Hendrik E. Kloninger udeležencem prebrali nekaj citatov iz otroške poezije njihovih dežel, irski mladinski pisatelj Johan Boyn je spregovoril o svojem delu in odnosu do knjig, mladim bralcem pa se je predstavil tudi pisatelj Slavko Pregl.

V sklopu festivala se bo do 30. maja zvrstila cela vrsta zanimivih prireditev - od srečanj z literarnimi ustvarjalci, razstav, delavnic do bralnih uric in predstavitev knjig. V okviru programa Festival pride k vam bodo avtorji obiskovali podružnične šole in med drugim učencem poklanjali knjige, pripravili pa bodo tudi strokovno srečanje za mentorje branja, knjižničarje, učitelje in profesorje slovenščine.

Organizatorji festivala, med katerimi je še zlasti treba omeniti založbo Miš, Knjižnico Domžale, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin in Društvo Bralna značka, poudarjajo, da imajo knjige izjemno pomembno vlogo pri razvoju osebnosti mladih, pri širjenju obzorja in spoznavanju vrednosti življenja tudi zdaj, v času, ko se vse več mladih že prepogosto umika v svet računalniških igric.

Miro Štebe