Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delo je v četrtek poročalo, da naj bi bili dogovori med državo in družbo Bežigrajski športni park (BŠP) za odkup Plečnikovega stadiona za Bežigradom tik pred koncem. Direktor BŠP-ja Joc Pečečnik pa je na zavezujočo ponudbo države pripravljen čakati do 1. novembra, in sicer v znesku 18 milijonov evrov, kolikor so trije solastniki BŠP-ja skupaj vložili v stadion. BŠP je v 59-odstotni lasti Pečečnikovega Elektrončka, 28-odstotni lasti Mestne občine Ljubljana (MOL) in 13-odstotni lasti Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Pečečnik se je glede svoje ponudbe in datuma za odločitev obširneje odzval na spletni strani Kluba slovenskih podjetnikov, ki mu sicer predseduje. Povedal je, da ima država čas za odločitev do 1. novembra čas, sicer bo ponudbo za odkup umaknil.

"Predsednik vlade me je osebno seznanil, da ima država interes, da ohrani stadion v prvotni obliki, saj je bila to predvolilna obljuba koalicijskih partnerjev. Obljubili so, da bo to športni objekt, ki ščiti kulturno dediščino. Na podlagi tega sem Ministrstvo za kulturo obvestil, da smo se skupaj s partnerji (MOL in OKS) odločili, da obstajata samo dva scenarija. Ali nam naj za projekt izdajo gradbeno dovoljenje, kar je naš primaren interes, ali pa naj spomenik odkupijo. Druge možnosti ni. Državi sem pred štirimi meseci poslal uradno ponudbo in jo prosil, da najde rešitev, saj ne želim graditi, če se je državni in javni interes po 15 letih muk in stroškov spremenil," je navedel Pečečnik.

Od vlade še ni prejel informacij glede odkupa, vendar so mu po njegovih informacijah premier Robert Golob, minister za gospodarstvo turizem in šport Matjaž Han, finančni minister Klemen Boštjančič in ministrica za kulturo Asta Vrečko, naklonjeni.

"Ne premakne pa se nikamor. Čeprav so zemljiškoknjižno stvari urejene, in čeprav smo jim poslali osnutek pogodbe in cenitev ter na skupščini družbe BŠP sprejeto soglasje MOL-a in OKS-ja, da lahko kot direktor družbe prodajo realiziram. Vem samo to, da bom, če do 1. novembra 2023, po petih mesecih čakanja, ne bodo dali zavezujoče ponudbe, kot direktor družbe odstopil od prodaje iz razloga, da namen nakupa ni resen. Država nima več nobenih ovir, da stadiona ne dokupi," je pojasnil in dodal, da če do 1. novembra ne bo dobil ponudbe države, bo odkup predlagal OKS-ju in MOL-u.

Glede ponujene cene odkupa je dejal, da "pretiravajo sebi v škodo" in da so znesek 18 milijonov soglasno sprejeli vsi trije partnerji, in da gre za prvotni skupen vložek brez obresti.

"Nazaj bomo dobili toliko, kot smo vložili pred 15 leti. Če bi pred 15 leti kupili stanovanja z denarjem, ki je vložen v BŠP – približno 18 milijonov evrov, bi imela danes ta ista stanovanja vrednost med 30 in 40 milijoni evrov. Mislim, da to niso tako velika sredstva, da jih Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ne bi zmogla," je še poudaril Pečečnik. Če država nima denarja, pa ji je z ustrezno garancijo pripravljen dati tudi posojilo.

Sestanek Golob, Vrečko, Janković in Pečečnik

Ministrstvo za kulturo se je na Plečnikovo ponudbo skopo odzvalo, da Plečnikov stadion tragično propada in da je s to tematiko seznanjena tudi trenutna vlada.

"Na to temo je že bilo nekaj sestankov, zadnji je bil v torek. Na njem so bili prisotni predsednik vlade Robert Golob, ministrica za kulturo Asta Vrečko, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in večinski lastnik družbe Bežigrajski športni park Joc Pečečnik. Pogovori so tekli v smeri iskanja možnosti odkupa Bežigrajskega stadiona s strani države," so zapisali na kulturnem ministrstvu.

V MOL-u, ki je drugi največji partner v BŠP-ju, pa pozdravljajo odločitev BŠP-ja, da država odkupi Plečnikov stadion, "če mu že vsa ta leta ni izdala gradbenega dovoljenja." "O vseh nadaljnjih dogovorih pa je za zdaj prezgodaj govoriti. Najprej je treba počakati na odkup. Si pa vsekakor želimo, da se dolgoletna agonija Plečnikovega stadiona konča," so navedli za MMC.

Bežigrajski stadion, maketa Foto: BoBo
Bežigrajski stadion, maketa Foto: BoBo
Joc Pečečnik o tem, kaj se dogaja s projektom prenove bežigrajskega stadiona

"15 let si s partnerjema OKS in MOL prizadevamo, da bi naredili svetovni projekt, kjer bi ohranili in poudarili Plečnikovo mojstrovino in jo umestili v sodobno sožitje z moderno arhitekturo in današnjimi potrebami na način, da bi bil ekonomsko vzdržen. Pri tem procesu naj bi imeli podporo vseh vlad ter zgražanje večine prebivalcev nad nehumanimi in nerazumno kompliciranimi postopki države, vendar nas je peščica samooklicanih strokovnjakov, z namenom zagotovitve lastnega medijskega prostora, zaustavljala, kritizirala in nam podstavljala vse mogoče ovire, da nas zaustavijo. Nazadnje so nam na sporen način odvzeli še zemljišče, ki mu pravijo Fondovi vrtički. Pred dvema dnevoma smo na sodišču končno dočakali normalno odločitev, in sicer da se zaradi nejasnih okoliščin odločitve dovoli revizija postopka, kar pomeni, da zadeva še ni končana. Vsi tisti izvedenci – ki delajo strokovno in ne v interesu ozke skupine kolegov – so mnenja, da Fondovi vrtički ne morejo biti pripadajoče zemljišče Fondovih blokov, saj so stanovalci za te vrtičke desetletja plačevali najemnino in je med vrtički in bloki javna cesta."