Prijave za najem stanovanj v soseski Novo Brdo bodo zbiral od 17. februarja do 11. marca, prvi izbor bo predvidoma 7. aprila. Foto: BoBo
Prijave za najem stanovanj v soseski Novo Brdo bodo zbiral od 17. februarja do 11. marca, prvi izbor bo predvidoma 7. aprila. Foto: BoBo

Najemnine bodo izračunane po novi metodologiji, znašale bodo od 8,50 evra na kvadratni meter, kar pomeni od 322 evrov za enosobno do 972 evrov za štirisobno stanovanje mesečno. Prijavitelji bodo morali za resnost prijave plačati 500 evrov. Če bodo izbrani, se bo to vštelo v varščino, če ne bodo, bodo plačilo dobili vrnjeno.

Na voljo bo 473 stanovanj v 17 blokih, in sicer 52 enosobnih, 164 dvosobnih, 150 trisobnih in 107 štirisobnih. Najemnine bodo znašale od 8,50 do 9,46 evra na kvadratni meter. Enosobna bodo tako npr. oddana za od 322 do 402 evra, največja, štirisobna za do 972 evrov mesečno, je povedala vodja stanovanjskega sektorja pri skladu Alenka Kern.

Nova metodologija izračuna najemnine

Sklad bo pri izračunu najemnine uporabil novo metodologijo, po kateri bo odslej izračunaval najemnino za vsa svoja tržna najemna stanovanja. Gre za t. i. stroškovno najemnino, ki upošteva posamezne dele stanovanja (različno za bivalne ter preostale dele, kot sta balkon ali shramba) kot velikost stanovanja (za stanovanja do 45 kvadratnih metrov je faktor večji, za tista nad 65 kvadratnih metrov pa manjši). Upoštevajo tudi zahtevnost gradnje in lokacijo, če ti dejavniki niso upoštevani že v ceni gradnje oz. zemljišča, je povedal direktor sklada Črtomir Remec.

Vrednost investicije v Novo Brdo je bila 78,67 milijona evrov. Remec je povedal, da so s kakovostno gradnjo, ki bo med drugim omogočala nižjo porabo energije, zagotovili, da bodo stroški v celotni življenjski dobi, predvidoma 50 let, nižji za 30 odstotkov.

Zelenemu gaju se bo najemnina zvišala

Skladno z metodologijo bodo po njegovih besedah prilagodili tudi najemnine v bližnji soseski Zeleni gaj in v stanovanjih v Borovnici, pri preostalih stanovanjih pa bistvenih sprememb ne bo. V Zelenem gaju se bo najemnina s 1. januarjem 2023 zvišala z zdajšnjih 6,50 evra na sedem evrov na kvadratni meter.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V gradnji še okoli 2000 stanovanj

V soseski Novo Brdo je skupno 498 stanovanj v 18 objektih, 25 je namreč še oskrbovanih stanovanj, ki jih bodo oddali prek ločenega razpisa, predvidoma skupaj s 27 oskrbovanimi stanovanji v Slovenj Gradcu, je povedal Remec.

Sklad ima po njegovih besedah v gradnji še okoli 2000 stanovanj, ki bodo končana predvidoma do leta 2025.

Pripravljajo pa tudi nov stanovanjski program za obdobje 2025–2035, v katerem je cilj novih 10.000 stanovanj. Pri tem je še odprto vprašanje financiranja; Remec meni, da bi sredstva – če ne bo sistemskega vira – lahko država zagotovila s poroštvi ali obveznicami. Z obveznicami bi lahko npr. v 10-letnih ciklih gradnjo financirali tako, da bi najemniki prek najema stanovanja odkupili, dodaja.

Sorodna novica Javna najemna služba sprejema ponudbe za oddajo stanovanj, to leto bi si jih želeli 200

Zaživela je javna najemna služba

Ob gradnji pa javna najemna stanovanja pridobiva tudi z nakupi in najemom na trgu. Prek javne najemne službe, ki so jo skladno z novelo stanovanjskega zakona vzpostavili z letošnjim letom, načrtujejo do leta 2025 pridobiti okoli 1000 stanovanj. Interes za sodelovanje v taki najemni shemi je izrazilo tudi nekaj zasebnih vlagateljev.

Hkrati bi bilo po mnenju direktorja sklada smiselno razmisliti o tem, da bi država s poroštvi spodbudila večje vlagatelje h gradnji stanovanj, od katerih bi jih nato sklad del kupil in del najel, del stanovanj pa bi vlagatelji prodali sami na trgu.

Razpis za najem stanovanja v soseski Novo Brdo v Ljubljani