Antonija Poplas Susič in Zoran Janković. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Antonija Poplas Susič in Zoran Janković. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sklep predvideva, da bo Antonija Poplas Susič za leto 2021 za mesto direktorice ZD-ja Ljubljana dobila pet odstotkov osnovne plače direktorice v obdobju med aprilom in decembrom 2021, kar znaša 993,81 evra bruto. Za mesto namestnice direktorja za razvoj dejavnosti pa prav tako pet odstotkov za obdobje od januarja do aprila 2021, kar znaša 116,17 evra bruto. Dodatek za redno delovno uspešnost bo za leto 2021 prejela tudi strokovna direktorica ZD-ja Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič v znesku 1318,05 evra bruto in nekdanji direktor ZD-ja Ljubljana Rudi Dolšek za obdobje med januarjem in aprilom 2021 v vrednosti 628,27 evra bruto.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci znova poudaril, da spoštuje delo sveta zavoda in njihovo odločitev, da so ponosni na svoje vodstvo. "Trdim, da je Poplas Susič odlična direktorica, in mislim, da izvaja prave ukrepe," je povedal župan in dodal, da tudi občina podpira vodstvo ZD-ja Ljubljana. Dejal je še, da so tudi sicer plače direktorjev javnih zavodov v Mestni občini Ljubljana "izjemno nizke, lahko bi celo rekel neupravičeno nizke".

Pravilnika, ki določa merila za delovno uspešnost, pa po njegovih besedah ni treba spreminjati. "Mislim, da čisto prav odraža to, kar se dogaja v zdravstvu," je prepričan. Občina ima z vodstvom ZD-ja Ljubljana številne sestanke, omogočajo pa jim tudi uporabo neprofitnih stanovanj za zaposlene in brezplačne parkirne dovolilnice. Z vodstvom univerzitetnega kliničnega centra in onkološkega inštituta pa so se dogovorili, da jim bodo za eno leto omogočili do 150 parkirnih mest na Povšetovi ulici.

Župan želi, da bi bila zgrajena tudi nova medicinska fakulteta, da se bo lahko na medicino vpisalo več študentov. "Le več kadra pomeni, da bomo imeli vsi svojega zdravnika," je dejal. Spomnil je tudi na ambulante za neopredeljene, ki "delajo s polno paro".

V Levici predlog izplačila označujejo za "skrajno neprimeren"

V javnosti so se medtem v zadnjih dneh pojavila vprašanja, zakaj bo direktorica ZD-ja Ljubljana dobila dodatek na delovno uspešnost, saj se ZD Ljubljana spoprijema s pomanjkanjem zdravnikov, več tisoč bolnikov pa nima svojega osebnega zdravnika. Direktorica bo sicer dobila dodatek za leto 2021, ko je ZD Ljubljana zapustilo 11 družinskih zdravnikov.

"Prejeli smo tudi večje število pisem zdravnikov in zdravnic ter drugega osebja iz ZD-ja Ljubljana, ki pričajo o nevzdržnih razmerah v ZD-ju, opisujejo popolnoma neprimeren odnos od vodstva, predvsem direktorice, in navajajo številne razloge za odhode osebja v času aktualnega vodstva," so sporočili iz ljubljanskega lokalnega odbora Levice. Foto: BoBo

Izplačilu redne delovne uspešnosti vodstvu ljubljanskega ZD-ja nasprotujejo tudi v stranki Levica in ob tem predlagajo umik odločanja o tem iz seje ljubljanskega mestnega sveta. "Po nekaterih podatkih naj bi bilo brez izbranega osebnega zdravnika kar 15 tisoč prebivalk in prebivalcev Ljubljane. Iz ZD-ja Ljubljana je samo v zadnjih dveh letih po navedbah direktorice Antonije Poplas Susič odšlo kar 34 oziroma 30 odstotkov vseh zdravnikov; kakšne so številke na strani drugega zdravstvenega in tehničnega osebja, pa ni jasno," so v sporočilu za javnost zapisali v ljubljanskem lokalnem odboru stranke.

Zapisali so tudi, da v gradivu ZD Ljubljana zavajajoče navaja, da je zavod v letu 2021 prejel 597 pohval, nikjer pa ne omenijo stisk in pritožb pacientov. Z njimi so se seznanili tudi mestni svetniki, ko so od ministrstva prejeli dokumentacijo o delovanju zdravstvenega doma.

Prepričani so, da bi moralo vodstvo ZD-ja Ljubljana za nastalo situacijo pomanjkanja zdravstvenega kadra, slabe organizacije dela in ogromnega števila neopredeljenih pacientov prevzeti svoj del odgovornosti, ne pa da si "želijo izplačati dodatno plačilo za delovno uspešnost".

Podoben sklep mestni svet potrdil že decembra

Pogoje za določitev vrednosti dodatka za redno delovno uspešnost za direktorje zdravstvenih zavodov določajo zakon o sistemu plač, uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju ter pravilnik o merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti direktorjev v javnih ustanovah s področja zdravstva. Delovno uspešnost pa določajo poslovna uspešnost zavoda (do 35 odstotkov), strokovnost, kakovost in varnost izvajanja javne zdravstvene službe (do 30 odstotkov) in razvojna naravnanost zavoda (do 35 odstotkov). Glede na sklep je vodstvo doseglo vseh 100 odstotkov.

Mestni svet je sicer o podobnem sklepu odločal že decembra lani in ga tudi potrdil, a nato minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ni podal soglasja, saj so predvideni zneski presegali pet odstotkov letnih sredstev za osnovne plače direktorjev. Novi zneski so občutno nižji od prvotno predvidenih.