Foto: BoBo
Foto: BoBo

Izredno sejo so sklicali svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka ter samostojni svetniki Jožef Horvat, Tina Bregant in Aleš Primc.

Predlagatelji so pripravili več sklepov, s katerimi so želeli župana Zorana Jankovića med drugim pozvati, naj v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito neodtujljive pravice do zasebne lastnine.

"Občina naj pristopi k alternativni rešitvi izvedbe kanala C0 po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom, oziroma pristopi k izdelavi načrta za izgradnjo manjših samostojnih čistilnih naprav na Brodu, Medvodah in Vodicah," je enega od predlaganih sklepov predstavil Matjaž Vede (SDS).

A mestni svet danes ni bil sklepčen. "Ne govorimo o neki nepomembni temi, ampak o čisti pitni vodi, ki je osnovna dobrina vsakega človeka. Tedne in tedne, če ne mesece in leta bomo brez pitne vode, če se projekt izvede," je na seji, ki so jo predlagatelji vseeno izvedli, poudaril Primc.

Čudil se je, da dvorana ni bila polna. "Če se večina z nami ne strinja, nas lahko demokratično preglasuje, saj so dobili več glasov na volitvah. Ampak zakaj se bojite razprave, še posebej če ste prepričani, da imate prav," je bil kritičen do odločitve koalicije, da na seji ne sodeluje.

Svetnikov Levice, SD-ja in Gibanja Svoboda ni bilo

Sorodna novica Odločitev glede sodelovanja AAG-ja pri kanalu C0 bo ministrstvo sprejelo do konca marca

Vodja Svetniškega kluba SDS-a Igor Horvat, ki je vodil sejo, je menil, da je Janković s tokratno potezo pokazal, da ni župan vseh prebivalcev Ljubljane. Obžaloval je potezo svetniških klubov Levica, SD-ja in Gibanja Svoboda, da na seji niso sodelovali, čeprav so se je nekateri svetniki udeležili. "Iskreno mi je žal, da je tako. Mi smo bili pripravljeni na razpravo," je dejal.

"Ena od glavnih točk izredne seje je zahteva po zaščiti neodtujljive pravice do zasebne lastnine. Če govorimo o pravici do javne infrastrukture in na drugi strani o pravici do zasebne lastnine, mora prevladati javno dobro. Nam pa se zdi, da bi se s tem v razpravi izgubilo dejansko dejstvo, ki pa je pravica do čiste pitne vode. Ta bi morala biti nad vsemi temi pravicami," je razlog za nesodelovanje ob robu izredne seje pojasnila vodja Svetniškega kluba Levice Urška Honzak.

"V prvi vrsti okoljevarstveni projekt"

V Gibanju Svoboda in SD-ju so ocenili, da gre za projekt stroke. "Gradnja kanalizacije je v prvi vrsti okoljevarstveni projekt. Ko smo vstopili v EU, smo se zavezali, da bomo odvajali odpadne komunalne vode na ustrezne čistilne naprave. Ta projekt ukinja več tisoč greznic," je poudarila svetnica Gibanja Svoboda Vesna Ugrinovski.

Po njenih besedah se je v javnosti ustvarilo napačno mnenje, da gradnja kanalizacij na katerem koli vodovarstvenem območju ni dopustna, kar ne drži. Sklic izredne seje se ji zdi ob dejstvu, da se projekt izvaja že pet let, izredno populističen. "Ta projekt je dobil zeleno luč s strani državnih institucij, Evropske komisije in s strani neodvisnih institucij, zato v teh sklepih ne vidimo nobene dodane vrednosti," je dejala.

"Tovrstne seje niso potrebne. Gre za izrazito strokovno vprašanje. To ni tema, o kateri bi se že drugič razpravljalo na mestnem svetu. Gre za vprašanje, ki presega vprašanja mestnih svetnikov, morajo ga rešiti pristojne institucije," pa je ob robu seje dejal Marko Koprivc (SD).

Janković bo izredno sejo komentiral na redni torkovi novinarski konferenci, so napovedali na občini.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Nasprotniki projekta nasprotujejo gradnji na vodovarstvenem območju v ljubljanskih Klečah.

Ljubljanska opozicija za ustavitev gradnje C0