V ponedeljek je po akciji v spomin Avtonomni tovarni Rog v avtonomni kulturni coni Metelkova mesto prišlo do "intervencije do zob oboroženih posebnih enot policije," dogajanje opisujejo v kolektivu AKC Metelkova. Policisti so po njihovih besedah zasedli ulice v okolici Metelkove, nato pa je "40 robokopov v spremljavi uniformiranih policistk in policistov preplavilo dvorišče Metelkove, poskušalo vstopiti v klube in ostale prostore ter zastraševalo naključne mimoidoče".

Policija: Varovali smo neprijavljen shod

Sorodna novica V Ljubljani "pokopali kulturo". Policisti posebne policijske enote pregledovali Metelkovo.

Z generalne policijske uprave so na MMC-jeva vprašanja zapisali, da so policisti opravljali naloge za vzdrževanje javnega reda in miru na shodu, ko se je na Metelkovi zbralo okoli 100 protestnikov, ki so odšli najprej do Mestne hiše in nato na Prešernov trg, kjer se je okoli 19. ure večina razšla, del udeležencev shoda pa se je vrnil na Metelkovo ulico.

"Glede na informacije, da bi lahko na neprijavljenem shodu prišlo do kršitev javnega reda in miru, je bila policija ves čas shoda prisotna na območju ter opravljala naloge vzdrževanja javnega reda in miru. Pri varovanju so sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, ki so posebej usposobljeni in opremljeni za varovanje množičnih zbiranj in za posredovanje, če bi bil javni red huje kršen. V območje nadzora je bila vključena tudi Metelkova. Policija je naloge javne varnosti izvajala, dokler je obstaja nevarnost, da bi lahko prišlo do ogrožanja javnega reda," so pojasnili.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vtis, da je Metelkova problem, ki se ga je nujno lotevati s polavtomatskim orožjem"

A v kolektivu AKC Metelkova pravijo, da "takšen in tako množičen vstop posebne policijske enote v prostor avtonomne cone Metelkova mesto razumemo kot nedopustno ustrahovanje in napoved nasilja". V Kolektivu lezbičnega kluba Monokel pa so prepričani, da je policija pod novim vodstvom "začela z neutemeljenim razkazovanjem policijske sile sama zastraševati uporabnice_ke Metelkove ter ustvarjati vtis, da je Metelkova problem, ki se ga je nujno lotevati s polavtomatskim orožjem."

V policiji medtem "zavračajo očitke o poskusih ustrahovanja, ki se pojavljajo v medijih in na družbenih omrežjih." Dodajajo, da je spremljanje shoda delo policije po uradni dolžnosti. "Naloga policije na takih shodih je skrb za javni red in ravno to so policisti včeraj odgovorno in v okviru svojih pooblastil tudi počeli."

Kaj je posebna policijska enota počela na Metelkovi?

V soboto so k rušitvi Metelkove pozivali t.i. Rumeni jopiči

Že v soboto so na Metelkovo prišli pripadniki t. i. Rumenih jopičev in ob tem pozivali k njenemu uničenju, tudi z napisom Porušimo še Metelkovo. "Svoje neonacistične ideologije, tetovaž, simbolov in pozdravov ne skrivajo več – gotovo tudi zato, ker se še kako dobro zavedajo, da jim vladajoče strukture nudijo varnost in legitimnost za najbolj ostudne politične ideje," so zapisali v kolektivu AKC Metelkova. V Monoklu pa so poudarili, da "policiji pripadnikov neonacistične skupine ni uspelo identificirati, saj so tik pred prihodom policije pobegnili. Policija prav tako še vedno ni identificirala napadalcev, ki so novembra 2019 nasilno vdrli, grozili in razbijali v klubih Tiffany in Monokel."

MOL podpira AKC Metelkova mesto

Oglasili so se na Mestni občini Ljubljana (Mol), kjer poudarjajo, da je AKC Metelkova mesto "v mestnih prostorskih aktih zaščitena kot prostor, namenjen alternativni kulturi in subkulturi ter eden od ponosov mesta, v katerem negujemo in spoštujemo različnost ter živimo skupaj". Prav tako so obsodili vdor t. i. Rumenih jopičev, neonacističnih skupin ali katerih koli drugih nasilnih skupin na Metelkovo. "Gre za obujanje nacistične ideologije, največjega zla 20. stoletja. Ljubljana, mesto Heroj, se je pred 76 leti odločno uprla takšni sprevrženi ideologiji, zato tovrstna sovražna početja tukaj nimajo mesta. Ne danes, ne v prihodnje," so poudarili na občini.