Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je ob predstavitvi predloga občine pojasnila, da cen vrtcev v Ljubljani niso zvišali že od leta 2008. Občina je leta 2012 izvedla le manjšo uskladitev za materialne stroške v znesku 11 evrov, a je šlo to povečanje pretežno v breme Mestne občine Ljubljana, je dejala.

Tudi župan Zoran Janković je poudaril, da je občina z dvigom cen čakala do zadnjega, da je imela pripravljene vse izračune, medtem ko so druge občine cene dvigovale sproti. Mojca Škrinjar iz svetniškega kluba SDS-a je dejala, da bi bilo sprotno zviševanje cen tudi v Ljubljani bolj smiselno.

"Mislim, da tistim, ki ste prepričani, da je to prava poteza, ta ne bo prinesla tistega, kar si želite – sprejemanja v družbi," je dejala Škrinjarjeva in izpostavila, da je enkratno povišanje izjemen udarec za žepe staršev. Predlagala je povišanje v vsaj dveh, treh delih. "Niso se vse plače povečale, povečale so se samo javnim uslužbencem, nekateri pa delajo tudi v gospodarstvu, tam sistemskega zvišanja ni bilo," je opozorila.

Z njo se je strinjal tudi strankarski kolega Anže Logar. "Vsak, ki vidi odstotek podražitve, je šokiran," je dejal. Kot je izpostavil, v Sloveniji govorimo o majhni rodnosti, nimamo pa vizije, kako bi pospešili naravni prirastek. Eno izmed perečih področij je stanovanjska problematika, drugo pa tudi odnos do otrok. "Kaj država in občine nudijo družinam, da se odločajo za otroka," je vprašal.

Mojca Sojar (NSi) je v razpravi pozvala k pazljivosti pri dodelitvah različnih olajšav za starše. Kot je opozorila, nekateri poznajo različne obvode, med drugim prikazovanje samohranilstva, življenje na ločenih naslovih in podobno.

Tudi svetnica Levice Urška Honzak je izpostavila visoko podražitev. Podražitev je ponazorila na tričlanski družini z dveletnim otrokom, v kateri starša zaslužita med 1.300 in 1.660 evrov mesečno. Ta starša za vrtec trenutno plačujeta 146 evrov mesečno, po podražitvi pa bosta skoraj 166,32 evra, je dejala. Kot je poudarila, je to 250 evrov letno več, kar ni majhen znesek ob upoštevanju, da je življenje v Ljubljani že tako drago.

Kociper: Vsaka podražitev je občutljiva

Podražitvi medtem ni nasprotovala svetnica SAB-a Maša Kociper. Kot je izpostavila, je vsaka podražitev, še posebej takšna, ki zadeva otroke, občutljiva, "najlažje pa je ob tem tuliti v opozicijski rog". "Tudi jaz sem opozicija, pa se ne bom pritoževala. V tej družbi se bomo morali odločiti, kaj si želimo," je dejala.

Po besedah Kociprove te dni v DZ-ju poteka žolčna razprava o tem, ali smo za kakovostno javno šolstvo ali za več zasebnega. Sama se je zavzela za kakovostno javno šolstvo in kakovostno javno predšolsko vzgojo, če pa to želimo, je treba za to nekaj plačati, sicer bomo po njenih besedah bitko proti zasebnim šolam izgubili.

Ljubljana. Foto: BoBo
Ljubljana. Foto: BoBo

Janković se ne zanaša na javno-zasebno partnerstvo

Skozi druge točke dnevnega reda so se svetniki na današnji seji sprehodili skoraj brez razprave. Nekoliko so se zadržali pri dopolnjenem osnutku podrobnega prostorskega načrta za območje predvidenega moškega zapora v Dobrunjah, ki so ga svetniki potrdili. Naročnik projekta je ministrstvo za pravosodje, ki naložbo ocenjuje na 68 milijonov evrov, med možnostmi financiranja pa se pojavlja tudi javno-zasebno partnerstvo.

Asta Vrečko iz Levice je ob tem dejala, da čeprav občina nima vpliva na to, se zdi smiselno poudariti, da "take stvari" ostanejo na ravni javnih investicij. Janković je odvrnil, da v javno-zasebno partnerstvo pri gradnji zapora "ne verjame toliko". Na ministrstvu za pravosodje sicer pričakujejo, da bodo mestni svetniki o končnem predlogu prostorskega načrta za dobrunjski zapor odločali jeseni.