Tokrat niso goreli radarji, ampak sveče ob njem. Foto: Nina Cverlin
Tokrat niso goreli radarji, ampak sveče ob njem. Foto: Nina Cverlin

Na ta način so tiho protestirali proti stacionarnim merilcem hitrosti, ki od prejšnjega tedna delujejo na okoli 15 križiščih v Mariboru. Trenutno jih deluje 30, namestili jih bodo še 15, vse radarje pa bodo opremili tudi z oznako o dovoljeni hitrosti in s tablo, ki opozarja na redne meritve hitrosti.

V prvih dneh delovanja so samodejni merilniki hitrosti "ujeli" skoraj 16.000 prekrškarjev. Pooblaščenec direktorja za prekrškovni postopek pri mestnem redarstvu Mitja Senekovič je v Radijski tribuni Radia Maribor v ponedeljek pojasnil, da za tiste, ki so hitrost v prvem tednu delovanja sistema prekoračili za 30 kilometrov na uro ali manj, položnic ne bodo izdali.

Pomilostitve pa ne bo za voznike, ki so storili najhujše prekrške - vozili več kot 30 kilometrov na uro preveč. Do nedelje do 20. ure so takšnih primerov našteli malo več kot 100, od tega jih je šest vozilo več kot 50 kilometrov na uro preveč.

Od ponedeljka od polnoči sicer obdobje izdajanja opominov ne velja več. Skoraj vsako noč pa morajo pri novih radarjih posredovati gasilci - do zdaj so jih neznanci požgali že pet.