Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Poleg Gibanja Svoboda je župan Saša Arsenovič v koalicijo povabil še SD, Gasilce Maribora, Listo kolesarjev in pešcev ter NSi, s čimer bi imeli 29 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Dodatno je vabilo prejela tudi Levica, a ga ni sprejela.

"Pogovori potekajo intenzivno. Z manjšimi partnerji že podpisujemo pogodbo, programi so usklajeni. V bistvu gre za nadaljevanje dela, ki smo ga začeli v prejšnjem mandatu," je za Slovensko tiskovno agencijo v petek povedal župan.

Priznava, da z Gibanjem Svoboda, ki ima 11 mestnih svetnikov, ostajajo odprta vprašanja, med drugim glede predloga letošnjega občinskega proračuna. "Jasno je, da nimamo vsi enakih pogledov na finančne izzive, ki so se zdaj pojavili," je dejal.

Prva obravnava letošnjega proračuna v mestnem svetu je bila predvidena 26. januarja, a jo je župan preložil. Novo sejo je takrat napovedal za 16. februar, a je proračunska seja sklicana šele za 28. februar.

Do 27 milijonov evrov zadolževanja

Kot izhaja iz objavljenega gradiva, je proračun Mestne občine Maribor (MOM) za leto 2023 predlagan v višini 192,6 milijona evrov z možnim zadolževanjem do 27 milijonov evrov. Mestni svetniki naj bi zdaj obenem sprejeli še predlog proračuna za leto 2024, ki je zastavljen pri 142,1 milijona evrov z zadolževanjem do treh milijonov evrov.

"Ko ju damo skupaj, pridemo na povprečno 167 milijonov, kar je za tako veliko občino neki minimum," meni Arsenovič. V Gibanju Svoboda pa so še vedno nezadovoljni.

"Novi predlog proračuna je enak kot tisti, ki ga je župan umaknil, s tem, da je prihodkovno stran dvignil še za pol milijona evrov. Naše pripombe so bile že takrat, da je prihodkovna stran absolutno preoptimistična glede na trenutne razmere, v katerih je po našem mnenju potreben bolj konservativen pristop," je danes povedala njihova predstavnica Karin Jurše. O tem, kako točno bodo glasovali na seji prihodnji teden, se sicer v svetniški skupini še pogovarjajo.

Projektov ne namerava ustavljati

Arsenovič vztraja, da predlog proračuna zajema le projekte, ki že tečejo. "Proračun je pravzaprav skoraj vse nadaljevanje projektov, kar kaže tudi bistveno manjša realizacija, predvidena v letu 2024. Ker razen potencialnega podpisa pogodbe za izvajanje Zdravstvene postaje Tezno ni na vidiku (novih) velikih projektov v teh dveh letih," je povedal.

Projektov, ki že potekajo, ne namerava ustavljati. "Še vedno mislim, da so čisto vsi projekti, ki smo jih naredili za prebivalce, potrebni," je dejal.

Pri podpisu koalicijske pogodbe ne bo nujno vztrajal. "Obstaja več možnosti. Lahko smo brez koalicije, lahko imamo veliko koalicijo, lahko imamo manjšinsko koalicijo. Vse možnosti so odprte, vsi pa smo se zavezali temu, tako županski kandidati kot zdaj izvoljeni mestni svetniki, da bomo skrbeli za razvoj in blaginjo v tem mestu," je povedal župan.

Sorodna novica SDS-u se je pridružila Nova ljudska stranka Franca Kanglerja

V Gibanju Svoboda vstopa v županovo koalicijo kljub vsemu ne izključujejo. "Trenutno je naša skrb predvsem proračun," je dejala Karin Jurše.

Krepitev mariborskega SDS-a

Na drugi strani utrjuje svoje vrste opozicija. V soboto je Nova ljudska stranka (NLS) nekdanjega župana Franca Kanglerja podpisala sporazum o pridružitvi SDS-u in v prihodnje naj bi Kangler tudi prevzel vodenje mariborskega odbora SDS-a. Po združitvi naj bi SDS imela 12 mestnih svetnikov, tako kot Arsenovičeva lista.