Jurišič poudarja, da mu je na trgatev Stare trte uspelo pripeljati predstavnika Seula in Pjongjanga. Foto: Osebni arhiv
Jurišič poudarja, da mu je na trgatev Stare trte uspelo pripeljati predstavnika Seula in Pjongjanga. Foto: Osebni arhiv

Jurišič je predsednik Popotniškega združenja Slovenije in je že večkrat kandidiral za župana v Rušah ter za poslanca DZ-ja, a neuspešno. Za kandidaturo za mariborskega župana se je odločil zaradi nizke volilne udeležbe na zadnjih volitvah, ki je bila po njegovem prepričanju posledica pomanjkanja kakovostnih kandidatov. "Naš program je skromen, ker ne želimo preveč obljubljati. Raje naredimo več, kot zapišemo," je povedal.

Na prvo mesto so postavili zdravstvo, kjer nameravajo po Jurišičevih besedah uvesti institut hitrega zdravnika v sklopu lekarn, od česar si obetajo skrajšanje čakalnih dob v zdravstvenih ambulantah. Med drugim je napovedal še energetsko sanacijo javnih objektov, ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor, ureditev kolesarskih stez, "debirokratizacijo" občinske uprave ter izgradnjo novega letnega kopališča in največjega urbanega zip-lina v Evropi. "Radi bi, da bi zdaj enosmerne vozovnice mladih, ki se izseljujejo iz Maribora, postale dvosmerne," je dejal.

Verjame, da lahko za mizo spravi Fištravca in Kanglerja
S tem ko je na nedeljsko trgatev najstarejše trte pripeljal predstavnika Seula in Pjongjanga, meni, da je dokazal, da je sposoben združevanja. Med preostalimi županskimi kandidati vidi osebe z določenimi izjemnimi lastnostmi. "Te lastnosti je treba združiti v eni osebi. Verjamem, da sam poosebljam to," je dejal, prepričan, da bodo z njegovo izvolitvijo Mariborčani dobili "tri v enem". Nekatere protikandidate namerava v primeru izvolitve za župana tudi vključiti v svojo ekipo. "Če mi je uspelo za isto mizo spraviti predstavnika Severne in Južne Koreje, verjamem, da bom lahko združil tudi Fištravca in Kanglerja," je zatrdil.

Stranka mladih – Zeleni Evrope bo po Jurišičevih besedah imela svoje županske kandidate še v najmanj dveh občinah, medtem ko se zdajšnji edini mestni svetnik Donald Keranović zaradi selitve umika iz mariborske politike.

V Mariboru že devet kandidatov
Župansko kandidaturo v Mariboru so do zdaj javno napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov, medtem ko bodo nekdanji župan Franc Kangler, mestni svetnik NSi-ja Zdravko Luketič in nekdanji poslanec DeSUS-a Uroš Prikl kandidirali s podporo stranke. S podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje Aleksander Kamenik, kandidat Liste novinarja Bojana Požarja je Igor Domanjko.

Seznam kandidatov ni končen, saj nekatere stranke še skrivajo imena svojih kandidatov. Svojega kandidata za župana je med drugim napovedala tudi novonastala Lista mladih pod vodstvom predsednika mariborskega mladinskega sveta Matica Matjašiča.