Kangler kandidira na listi NLS-ja, Nove ljudske stranke. A novo vodstvo SLS-a je sporočilo, da Kanglerja smatra, kot da je SLS-ov župan. Foto: BoBo
Kangler kandidira na listi NLS-ja, Nove ljudske stranke. A novo vodstvo SLS-a je sporočilo, da Kanglerja smatra, kot da je SLS-ov župan. Foto: BoBo

Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil. Besedo bom držal tudi v prihodnje.

Kangler

Kangler je bil za župana Maribora izvoljen v letih 2006 in 2010, a je bil prisiljen drugi mandat predčasno končati po uličnih protestih leta 2012, ki jih je sprožila postavitev radarjev na cestah. Na volitvah leta 2014 je znova kandidiral in se uvrstil v drugi krog, a je bil "vstajniški" župan Andrej Fištravec takrat še premočen.

Kangler je tokrat povedal, da je pred šestimi leti odstopil z županskega položaja, ker so bila ob takratnem dogajanju ogrožena življenja policistov. "Življenje enega policista je vredno več kot županovanje," je dejal in dodal, da je svoj prav dokazal tudi na sodišču.

"Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil"
Kangler je tokrat povedal, da je pred šestimi leti odstopil z županskega položaja, ker so bila ob takratnem dogajanju ogrožena življenja policistov. "Življenje enega policista je vredno več kot županovanje," je dejal in dodal, da je svoj prav dokazal tudi na sodišču. "Ne gojim zamer. Kar se je dogajalo v preteklosti, danes ni več pomembno. Pomembna je prihodnost, prihodnost mesta Maribor," je dodal.

Poudaril je, da je v času vodenja mesta uresničil 53 evropskih projektov ter med drugim zgradil novo zavetišče za živali in lutkovno gledališče. "Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil. Besedo bom držal tudi v prihodnje," je zatrdil.

Osrednjo enoto Mariborske knjižnice namerava ohraniti na Rotovškem trgu, Maribor ohraniti kot "športno in zeleno mesto", pri zavetišču postaviti še park za sprehajanje živali. V prvi vrsti pa naj bi zaključil projekte, ki jih je začel že v prejšnjih mandatih. Med njimi je nadaljevanje obnove Kulturnega centra Pekarna, urejanje Lenta in Mariborskega otoka ter obnova Koroške ceste z Glavnim trgom. "Vse pa je seveda povezano s finančnimi prilivi," je dejal in izrazil zaskrbljenost, ker se občina po njegovih ocenah ni ustrezno pripravila na črpanje sredstev iz nove finančne perspektive EU-ju.

Med kandidati Liste Franca Kanglerja - Nove ljudske stranke Slovenije (NLS) za mestni svet je nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, ki ga namerava Kangler v primeru ponovne osvojitve županskega položaja imenovati za podžupana, pristojnega za gospodarsko področje in urejanje nabrežja Drave. V njegovi ekipi sta tudi zdravnik Erih Tetičkovič in upokojenka Ljuba Jančič, ki naj bi se kot mestna svetnica "borila za malega človeka".

Kangler se dogovarja tudi za podporo drugih političnih strank, neuradno se omenja SDS in SLS. "Tečejo pogovori, nič pa še ni dokončno," je dejal na novinarski konferenci. Dodal je, da si bo prizadeval za čim širšo podporo, saj bo tako uresničevanje zastavljenih projektov lažje.

Kdo se bo še potegoval za položaj
Župansko kandidaturo v Mariboru so doslej napovedali Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin. Kandidaturo nameravajo vložiti z zbiranjem podpisov, medtem ko bosta mestni svetnik NSi-ja Zdravko Luketič in nekdanji poslanec DeSUS-a Uroš Prikl kandidirala s podporo stranke. Kot kandidat Levice se omenja vodja sveta delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor Vlado Šega.

S podporo pred kratkim ustanovljene stranke se v bitko za župana vključuje tudi borec za živali Aleksander Kamenik, svojega županskega kandidata napovedujejo v novoustanovljenih strankah Lista mladih ter Lista kolesarjev in pešcev, medtem ko je predsednik mestnega odbora SLS-a Janez Jemec odstopil od napovedane kandidature.

Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil. Besedo bom držal tudi v prihodnje.

Kangler