Saša Arsenovič. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Saša Arsenovič. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič je že imenoval tri podžupane, in sicer Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga s svoje liste ter Heleno Kujundžić Lukaček z liste SMC-ja. Na četrto mesto je želel imenovati mestno svetnico SD-ja Alenko Iskra, a bi bilo treba spremeniti statut občine, saj ta trenutno dovoljuje največ tri podžupane.

Za takšno spremembo je potrebna dvotretjinska večina v mestnem svetu, ki pa je Arsenoviču na glasovanju ni uspelo zbrati. Večina mestnih svetnikov se je sicer strinjala, da si ima župan pravico sam postaviti svojo ekipo, vendar pa so imeli pomisleke glede stroškov dodatnega imenovanja.

Sorodna novica Sprememba mariborskega statuta (pre)trd oreh?!

"Ne vem, ali smo v Mariboru tako bogati, da si lahko privoščimo štiri podžupane," je dejal Franc Kangler (NLS) in županu predlagal, da namesto enega od podžupanov imenuje mestnega arhitekta. "Tako lahko stvar rešite v okviru obstoječega statuta," je prepričan. "Nismo Ljubljana. Tam imajo res štiri podžupane, a imajo petkrat večji proračun," je dodal mestni svetnik SDS-a Ivan Celcer.

"Dovolj smo bogati, da si lahko privoščimo delati učinkovito," je na pomisleke odgovoril Arsenovič, a ni pomagalo. Skupno 24 glasov podpore je bilo premalo, da bi lahko sprejeli ustrezno spremembo statuta.

O podražitvi pomoči na domu niso glasovali
Predlog podražitve socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu je župan umaknil z dnevnega reda že na začetku seje, enako tudi razpravo o pogrebni in pokopališki dejavnosti ter predlog ustanovitve javnega holdinga.

Še nekaj občinskega kadrovanja
Za nadomestnega predsednika nadzornega sveta občine je mestni svet namesto Saše Preliča, ki je bil izvoljen za člana sodnega sveta, potrdil Dejana Petkoviča. Za direktorja javnega zavoda Športni objekti Maribor pa so večinsko dali soglasje dozdajšnjemu vodji objektov Ljudski vrt v tem zavodu Tadeju Mežnarju. Tega je svet zavoda izbral med več kandidati po burni razpravi, saj naj bi tej izbiri nasprotovali zaposleni v zavodu in dozdajšnji direktor Anton Knez, ki se je potegoval za nov mandat.