Foto: BoBo/Bor Slana
Foto: BoBo/Bor Slana

Kot izhaja iz objavljenega gradiva za četrtkovo sejo mestnega sveta, je predlagano zvišanje cene vodarine za osem centov na kubični meter. Za 120-litrsko posodo pri tritedenskem odvozu komunalnih odpadkov se bo cena po objavljenem predlogu za zdaj dvignila za 15 centov, prihodnje leto pa še za dober evro. Pri bioloških odpadkih se bo cena zaradi večje rasti stroškov prevzema dvignila z 2,90 na 5,27 evra za 120-litrsko posodo.

V komunalnem podjetju Snaga med razlogi za spremembo cene navajajo višje stroške dela, višje cene energije in inflacijo.

Na pokopališču Pobrežje in Dobrava se bodo po predlogu Pogrebnega podjetja Maribor, ki ga bo v četrtek obravnaval mestni svet, zvišale grobnine za enojni grob na letni ravni z 22,80 na 30,42 evra, za 16 odstotkov bi bile dražje tudi pogrebne storitve.

Sorodna novica Občina bi najemnine za lokale v središču mesta zvišala tudi za 400 odstotkov

Župan Saša Arsenovič vztraja, da so "uskladitve cen" nujne. "Še vedno je vojna, še vedno imamo energetsko, gradbeno draginjo, višje obrestne mere in je treba cene uskladiti s tem," je dejal.

Poudaril je, da predlagane spremembe temeljijo na strokovnih in zakonodajnih merilih, s ciljem nadaljnjega zagotavljanja ustreznih storitev meščanom in meščankam, nikakor pa ni njihov namen pridobivanje sredstev za dokončanje infrastrukturnih projektov, kot je slišati v javnosti.

"Nobeden od teh ukrepov ne služi temu, da bi dokončali prepotrebne investicije, ki so v teku, za tisto so drugi viri, so zadolževanja, so krediti. To je samo usklajevanje cen, zato da nam ne bi bilo treba iz že itak preobremenjenega proračuna ponovno subvencionirati končnega uporabnika," je povedal.

Direktor Snage Franc Dover je prav tako povedal, da so elaborat letošnjih cen izdelali v skladu s predpisano metodologijo. "Dejstvo je, da na vojno, na inflacijo, na vse stroške Snaga ne more vplivati," je dejal. "Zavedati se je treba, da je Evropa v tehnični recesiji, in to bo vplivalo tudi na gospodarstvo in hkrati tudi na nas," je dodal. Poudaril je, da bodo cene kljub spremembi ostale med nižjimi v državi.

Na dnevnem redu četrtkove seje mestnega sveta s skupno 44. točkami je spet sprememba cen voženj z mestnimi avtobusi, pri katerih mestna uprava predlaga nekoliko spremenjen predlog kot maja, ter izvzetje Pohorske vzpenjače iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko javno podjetje Marprom upravljalo kot tržno dejavnost in s tem samo določalo cene.

Razburjenje v javnosti povzroča tudi namera občine za zvišanje najemnin v lokalih v središču mesta. Gostinci in obrtniki, ki najemajo občinske prostore, so po poročanju časnika Večer ogorčeni, saj bi se za nekatere najemnine podražile tudi za več kot 200 odstotkov.