Skupina večinoma zamaskiranih protestnikov je med shodom pozivala k odločnejšemu izražanju nezadovoljstva, a ji preostali zbrani niso sledili. Foto: BoBo
Skupina večinoma zamaskiranih protestnikov je med shodom pozivala k odločnejšemu izražanju nezadovoljstva, a ji preostali zbrani niso sledili. Foto: BoBo
Protest v Mariboru, 19. 12. 2014
Pobuda za protest je bila napoved vodstva mariborske občine, da bodo zaradi kritičnega finančnega stanja v prihodnjih dveh letih nujni rezi na vseh področjih, med drugim v sociali in kulturi. Foto: BoBo
V Mariboru spet protesti

Shod se je začel ob 16. uri, v parku ob spomeniku generala Rudolfa Maistra se je zbralo nekaj deset ljudi. Nekateri so nosili transparente, piskali in trobili ter tako izražali nezadovoljstvo nad stanjem v mestu in državi ter razočaranje nad Fištravčevim vodenjem mesta, protestirali so proti morebitni podražitvi komunalnih storitev ter krčenju sredstev za socialo in kulturo.

Protest so spremljali številni mediji, prisotna je bila tudi policija.

Očitki Fištravcu, da ni upravičil pričakovanj
Med zbranimi je bilo opaziti nekaj zdajšnjih in nekdanjih mestnih svetnikov, predstavnikov nevladnih organizacij in javnih zavodov. Filozof Teodor Lorenčič se je protestu pridružil, ker Fištravčeva ekipa po njegovih besedah ni naredila stvari, ki bi jih morala narediti, med drugim revizije poslovanja občine in potrebnih ukrepov za reševanje problemov mesta. "Očitno je, da imamo opravka z amaterji," je dodal.

Politolog Andrej Kurnik je imel sicer nekaj pomislekov glede anonimnega sklicevanja protestov, kar se je v preteklosti izkazalo za sporno, a je na protest prišel, ker Fištravec ni upravičil pričakovanj Mariborčanov. "Maribor je izropano mesto. Edino, kar ima, so neki pomembni otoki kulturnega in socialnega kapitala in tega na žalost ta župan, ki naj bi bil vstajniški, ne vidi, ampak te otoke uničuje," je pojasnil.

"Župan se je sicer zamenjal, prakse na občini pa so ostale enake. Tukaj pred občino smo danes zato, ker zahtevamo transparentnost in demokratičnost ter konec klientelizma in nepotizma, torej vse to, za kar smo stali tukaj pred občino pred dvema letoma," je povedal eden od protestnikov.

"Fištra, gotov si!"
Mednje se je sprehodil tudi župan Andrej Fištravec, a so ga protestniki zmerjali, mu protestniki vzklikali, da je lažnivec in da ni izpolnil svojih obljub. Župan jih je skušal pomiriti z besedami, da se proračun še pripravlja in da se bodo na občini potrudili, da bi zadovoljili želje ljudi. Ker so protestniki še naprej vpili, se je umaknil.

Skupinica protestnikov je županu sledila in ga v Volkmerjevem prehodu znova verbalno napadla, a se je županu ob pomoči njegovega svetovalca uspelo umakniti. Tudi sicer je skupina večinoma zamaskiranih protestnikov med shodom pozivala k odločnejšemu izražanju nezadovoljstva, a ji preostali zbrani niso sledili. Eden od najbolj glasnih je tudi zažgal transparent. Omenjena skupina se je po koncu protesta v parku še sprehodila do občine in tam vzklikala: "Fištra, gotov si!"

Jeza zaradi napovedanih rezov na vseh področjih
Civilna iniciativa proti varčevanju je protest sklicala "v opozorilo" županu Andreju Fištravcu in slovenski vladi, "da naj dobro premislijo, v katero smer bodo zavili". "V nasprotnem primeru vam bo raja spodnesla stolčke in vam ta sistem neoliberalizma in čiste razprodaje družbenega premoženja dobesedno podrla na glavo," so zapisali na spletnem omrežju Facebook, na katerem so sklicali protest.

Pobuda za protest je bila napoved vodstva mariborske občine, da bodo zaradi kritičnega finančnega stanja v prihodnjih dveh letih nujni rezi na vseh področjih, med drugim v sociali in kulturi. Župan je sicer sporna proračunska izhodišča na začetku tega tedna umaknil, a s svojimi odgovori pobudnikov protesta ni zadovoljil.

Napovedani finančni rezi so sprožili negodovanje tako javnih zavodov kot nevladnih organizacij in posameznikov. Pred začetkom današnjega protesta so se oglasili tudi v Iniciativi mestni zbor, ki je nastala po protestih pred dvema letoma, ki so s položaja odnesli takratnega župana Franca Kanglerja. "V vsaki družbi so ulični protesti znamenje, da so uradni kanali demokracije zatajili. Znamenje, da oblast ne predstavlja več volje ljudi," so navedli.

V Iniciativi mestni zbor so prepričani, da so za zadovoljitev občanov potrebne strukturne, ne le kadrovske spremembe v upravljanju občine. Ko je Fištravec postal župan, je te strukturne spremembe obljubljal. "Pokazalo se je, da je bila začetna vnema spreminjanja delovanja občine zelo kratkotrajna. Opažamo, da se stvari vračajo v stanje, kot je bilo v preteklosti, in da občina zmeraj bolj deluje, kot je delovala za časa Kanglerja," so zapisali.

V Mariboru spet protesti