Številni sektorji v Mariboru so zaskrbljeni zaradi namer vodstva občine. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Številni sektorji v Mariboru so zaskrbljeni zaradi namer vodstva občine. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Andrej Fištravec
Župan Fištravec je sicer obljubil, da bodo Maribor sanirali. Foto: BoBo

Iz kabineta župana Andreja Fištravca so sporočili, da bo zaradi zadolževanja v preteklih letih, ki je pripeljalo do zdajšnjega finančnega stanja, proračunsko leto 2015 prelomno. V naslednjem letu bodo tako prisiljeni upravljati in izvajati dejavnosti zgolj s sredstvi, ki so na razpolago, pravijo v občinskem vodstvu.

Kot pravijo, so v teh dneh angažirali vse vire, da tudi naslednje leto zagotovijo izvajanje čim več socialnih programov. Mestnim svetnikom so v torek posredovali izhodišča za proračuna v naslednjih dveh letih, ob tem pa poudarjajo, da v izhodiščih še ni rešitev za vse socialne programe.

V 2015 za več kot petino manj prihodkov
Za leto 2015 je namreč predvidenih za dobrih 87 milijonov evrov prihodkov oziroma za več kot petino manj kot letos. V načrt odhodkov so na občini vključili samo zakonsko obvezne naloge, namenska sredstva in že prevzete obveznosti iz letošnjega leta, ki zapadejo v plačilo letos. Nekaj najnujnejšega denarja za socialo so sicer uspeli prerazporediti iz drugih virov, vse drugo pa je za zdaj brez zagotovljenih sredstev.

Napoved rezov je sprožila proteste z različnih strani. Tako so danes pred občino začeli zbirati podpise proti dvigu cen komunalnih storitev, za četrtek pa številne kulturne, socialne in druge ustanove ter nevladne organizacije v parku pred občinsko stavbo napovedujejo novinarsko konferenco, na kateri bodo skupaj izrazile svoje mnenje o napovedanem krčenju in ukinjanju proračunskih sredstev za najranljivejše skupine prebivalstva.

Sanacija do zdaj ni uspela
Vodstvo občine je sporočilo, da je občina že leta 2013, ko je Fištravec prevzel županovanje, bilančno izkazovala globok minus, kar je pozneje pokazal natančni pregled poslovanja. V letu 2014 si je zdajšnje vodstvo prizadevalo urediti stanje in predvidelo višje prihodke tudi s prodajo nepremičnin v občinski lasti, a jim to ni uspelo v želeni meri.

Cilj zdajšnje sanacije mestnih financ je spraviti pod kontrolo zunanje zadolževanje in začeti sanacijo notranjega dolga občine. Finančni ukrepi so namreč nujno potrebni, kajti v nasprotnem primeru bi lahko občino čakal finančni zlom, opozarjajo v vodstvu občine. "To bi se lahko zgodilo že v letu 2016, če ne, pa zagotovo v letu 2017," dodajajo.

Občina poziva državo k razvojni naravnanosti
V županovem kabinetu spominjajo, da si prizadevajo odpirati nova delovna mesta s pomočjo tujih naložb. A če se tudi na državni ravni politika ne bo usmerila v razvojno naravnane programe spodbujanja gospodarstva, namesto da se ukvarja z notranjepolitičnimi boji, bodo tudi ti napori premalo.