Stadion Ljudski vrt bo do prve tekme 13. septembra, ko v goste prihaja moskovski Spartak, pripravljen. Foto: BoBo
Stadion Ljudski vrt bo do prve tekme 13. septembra, ko v goste prihaja moskovski Spartak, pripravljen. Foto: BoBo
Andrej Fištravec
Mariborski župan Andrej Fištravec meni, da bo uvrstitev mariborskih nogometašev prinesla tudi "nematerialne" vplive v mesto, kot so veselje, ponos in samozavest. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

"Obetamo si zelo veliko," je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch. "NK Maribor je prepoznaven v Evropi in svetu in na našem zavodu se zavedamo, da je to blagovna znamka, ki jo bomo razvijali," je dodala.

Dodatnih promocijskih dejavnosti v Moskvi, Sevilli in Liverpoolu, od koder prihajajo tekmeci Maribora v skupinskem delu Lige prvakov, za zdaj ne načrtujejo. Te tekme se bodo začele sredi septembra, kar je po besedah Urbančič Windischeve prehitro za kakšne večje akcije. "Smo pa v stiku z vodstvom kluba, in če se bomo kje lahko vključili, se tudi bomo," je dejala.

Kljub temu v mestu pričakujejo veliko podpornikov ne le Maribora, ampak tudi gostujočih nogometnih klubov. "Ne znam si predstavljati Liverpoola brez množice navijačev, ki ne bodo prišli v Maribor le za pol ure, ampak bodo glede na izkušnje ostali tudi po več dni," je povedal mariborski župan Andrej Fištravec.

"Želim si klube z dobrimi navijači"
Po podatkih Združenja malih hotelirjev v Mariboru bodo samo tuji navijači poskrbeli za od devet do deset tisoč prenočitev v mestu. Gostinci v središču mesta so pri napovedih nekoliko previdnejši. "Želim si klube, ki imajo dobre navijače, da bo v mestu veselo, ne pa napeto," je za časopis Večer povedal podjetnik Sašo Arsenovič, ki ima več gostinskih lokalov v središču Maribora.

Vodstvo občine pričakuje pozitivne učinke tudi na drugih športnih področjih. "Maribor s tem utrjuje svoj položaj na športnem zemljevidu. Že zdaj so drugo leto zapored tri mesece vse zmogljivosti, povezane s poletnimi nogometnimi tabori v Mariboru, zasedene," je pojasnil Fištravec.

Župan meni, da bosta pomembna uvrstitev mariborskih nogometašev v Ligo prvakov in gostovanje velikih nogometnih klubov iz tujine imela tudi "nematerialne vplive" na mesto. "To so veselje, ponos, samozavest. Zelo pomembno se mi zdi, da še posebej mladi ljudje vidijo, da se z načrtnim in trdim delom da veliko doseči," je povedal.

Do prve tekme bo stadion pripravljen
Dvomov, da Maribor ne bi bil sposoben gostiti tekem Lige prvakov, naj ne bi bilo. Letos so namreč končno začeli sanacijo strehe stare tribune na stadionu Ljudski vrt, ki je bila problematična že leta 2013 in ki so se je bili prisiljeni lotiti tudi zaradi inšpekcijske odločbe.

Po navedbah vodje občinskega urada za šport Gregorja Žmaka bodo dela, ki bodo občinski proračun stala okoli 300.000 evrov, končana konec avgusta. Torej še pred prvo tekmo, ki je napovedana 13. septembra, ko v goste prihaja moskovski Spartak.