Akt o sistematizaciji delovnih mest je naletel na veliko kritik. Foto: BoBo
Akt o sistematizaciji delovnih mest je naletel na veliko kritik. Foto: BoBo

Mikl je dejal, da spremembe prinašajo racionalnejšo ureditev občinske uprave in prihranek okoli 100.000 evrov letno. Dokument o spremembah in dopolnitvah akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest je nameravala pred koncem lanskega leta potrditi še mestna uprava pod vodstvom Franca Kanglerja.

Mestni svet je rok za sprejetje dokumenta na dopisni seji podaljšal do 31. januarja letos, potem ko je Kangler odstopil z mesta župana in so sindikati akt kritizirali. Ker pa tudi do takrat niso dosegli soglasja s sindikalnimi predstavniki, je podžupan Mikl, ki po Kanglerjevem odstopu opravlja županske posle, podpis preložil še za 15 dni. Mikl je dokument podpisal v petek.

"V 15 dnevih kljub dvakratnemu pozivu predstavnikom sindikata, da pristopijo, ti tega niso želeli storiti. Zato mi ni preostalo drugega, kot da v skladu s sklepom mestnega sveta to reorganizacijo podpišem," je pojasnil Mikl. Dejal je, da je reorganizacija usklajena z vsemi vodji sektorjev v upravi. "Ta akt ne prinaša nobenih odpuščanj, se bo pa delo na občinski upravi zracionaliziralo," je dodal podžupan Mikl.

Podpisu sprememb akta nasprotujeta kandidata za nadomestnega župana Maribora Matevž Frangež in Andrej Fištravec. Oba menita, da dokument ne sme začeti veljati. Frangež, kandidat SD-ja, je Mikla pozval, naj takoj zamrzne vse dejavnosti, ki so povezane z novo sistemizacijo. Neodvisni kandidat Fištravec pa je dejal, da gre za "še eno netransparentno dejanje v nizu številnih, s katerim se želi zagotoviti delovna mesta vsem tistim 'prijateljskim' kadrom, ki so bili imenovani v krogih prejšnjega župana Franca Kanglerja in katerih zaščitnik je tudi podžupan Milan Mikl".

Z aktom 16 zaposlenih manj
Z aktom se med drugim ustanavlja urad za invalide in starejše, sektor mladine pa se pridružuje uradu za kulturo. Nekdanje občinsko podjetje za gospodarjenje z javnimi zemljišči so pridružili uradu za gospodarstvo, skrb za kadre in pravne zadeve pa je po novem v splošnem sekretariatu.

Spremembe pri napredovanju sekretarjev in podsekretarjev so vezane na zakonodajo, je dejal Mikl. Mestno upravo naj bi napredovanja stala približno 2500 evrov mesečno. Omenjeni prihranek, vreden 100.000 evrov, naj bi bil posledica zmanjšanja števila zaposlenih, saj so v mestni upravi lani na račun upokojitev izgubili 32 ljudi, ki jih bodo nadomestili s 16 novimi zaposlitvami.

Sindikat delavcev mestne uprave MOM-a je že ob prejšnji napovedi podpisa spornega dokumenta napovedal upravni spor. Sindikalni predstavniki so za sodelovanje na pogajanjih med drugim zahtevali obrazložitev predlaganih sprememb. Mikl zatrjuje, da so "dobili vse, kar je potrebno v skladu z zakonom".

Vodja enega izmed sindikatov v mariborski mestni upravi Goran Rajić je prepričan, da nova sistemizacija utrjuje vpliv Kanglerja in njegove "hobotnice" v občini.