V Mariboru protesniki še vedno zahtevajo odstop celotnega mestnega sveta. Foto: MMC RTV SLO
V Mariboru protesniki še vedno zahtevajo odstop celotnega mestnega sveta. Foto: MMC RTV SLO
Za mariborskega župana osem kandidatov

Kot je dejal predsednik občinske volilne komisije Branko Reisman, je uradno kandidaturo doslej vložil le kandidat SNS-a Folko Puconja. Rok za vložitev kandidature je sicer 20. februar.

Mariborčani in Mariborčanke bodo marca izbirali naslednika ali naslednico župana Franca Kanglerja, ki je kot posledica uličnih protestov odstopil 31. decembra lani. Volivci in volivke pa bodo izbirali tudi štiri nove mestne svetnike in svetnice, ki bodo nadomestili štiri izpraznjena mesta svetniške skupine SD-ja.

Svetniki te stranke so namreč edini upoštevali poziv protestnikov in odstopili, ne da bi jih nadomestili njihovi strankarski kolegi. Odstopilo je sicer še nekaj drugih svetnikov, so jih v veliki meri nadomestili strankarski kolegi, medtem ko so pri SD-ju vsi na volilni listi svetniško mesto zavrnili.

Nadomestni župan ali županja bo občino vodil oziroma vodila le do rednih volitev jeseni prihodnje leto. Prvi je kandidaturo napovedal predsednik mestnega odbora SNS-a Folko Puconja. Prejšnji teden je številne predhodne namige potrdil poslanec SD-ja Matevž Frangež, z zbiranjem podpisov pa so začeli še nestrankarski kandidati filozof in sociolog Teodor Lorenčič, borec za čisto okolje Franc Jesenek, sociolog Andrej Fištravec in mladi gostinec Denis Kokol.

Za kandidaturo kot kandidat Županove liste in SLS-a naj bi se že odločil tudi podžupan Milan Mikl, za županjo pa naj bi se potegovala tudi Monika Piberl iz stranke Glas žensk Slovenije. Doslej druga najmočnejša politična skupina v mariborskem mestnem svetu SDS-a bo po napovedih predstavila svojega kandidata v ponedeljek.

Za mariborskega župana osem kandidatov