Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je na ministrstvo podala predlog za razrešitev črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič. Foto: BoBo
Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je na ministrstvo podala predlog za razrešitev črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič. Foto: BoBo

Ministrstvo je zapisalo, da glede na navedeno argumentacijo meni, da županja "pri svojem delovanju ne ravna v nasprotju z zakonodajo, ki ureja delovanje lokalne samouprave niti ne ravna v nasprotju s sodbo upravnega sodišča". Civilna iniciativa je pobudo za razrešitev črnomaljske županje podala zaradi zavrnitve referendumske pobude o migrantskem centru.

Civilna iniciativa se je za vložitev pobude za izvedbo občinskega referenduma glede njegove postavitve odločila decembra lani. V pobudi je zapisala, da se referendumsko vprašanje glasi: Ali so občani za to, da se uveljavi občinski sklep, ki dopušča možnost postavitve sprejemno-registracijskega migrantskega centra v občini?

Županja je nato ob zavrnitvi referendumske pobude decembra lani pojasnila, da na občini menijo, da za referendum ni pravne podlage, in da so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine, civilna iniciativa pa se je na zavrnitev pritožila na upravno sodišče. To je tožbi civilne iniciative ugodilo in akt, s katerim je občina zavrnila referendum, razglasilo kot nezakonit.

Na občini zadovoljni ...
Po omenjeni sodbi so črnomaljski svetniki januarja razveljavili sklep, ki se je nanašal na morebitno postavitev začasnega migrantskega centra na občinskem območju in zaradi katerega je tamkajšnja civilna iniciativa vložila referendumsko pobudo. To so storili, da bi se izognili dvomom, ali so pristojni za sprejem odločitev v zvezi z migranti, so takrat sporočili z občine.

Civilna iniciativa se je nato na omenjeno razveljavitev odzvala s pozivom županji k odstopu, na pristojno ministrstvo pa je vložila poziv, naj predlaga njeno razrešitev državnemu zboru. Na občini, kjer so z mnenjem seznanjeni, so zadovoljni, da je ministrstvo pritrdilo njihovim argumentom in pobudo za razrešitev županje označilo kot utemeljeno.

... v civilni iniciativi ne
Maja Kocjan iz Civilne iniciative Bela krajina pa je do takšne odločitve ministrstva kritična.

"Žalostno je, da ministrstvo meni, da županja ravna zakonito, ker ne izda sklepa glede pobude za referendum. S tem zgolj dodatno podpira njeno nezakonito ravnanje, več kot očitno gre za politično mnenje, sicer pa bo svoje povedalo upravno sodišče, na katerega bomo vložili tožbo zaradi molka organa," je dejala.

Po besedah Kocjanove v civilni iniciativi zadnja dva meseca, odkar so dobili sklep sodišča, županjo pozivajo, naj izda nov sklep. Brez njega so jim namreč onemogočeni kakršni koli nadaljnji postopki, tudi glede referenduma. Spomnila je sicer, da so vlado skupaj s civilnima iniciativama Velenje in Lendava k ukrepom zaradi "skrajno samovoljnega delovanja županov" pozvali že na nedavni novinarski konferenci.