Gašpar Gašpar Mišič je nastop pred kamero zavrnil. Foto: Evgenija Carl
Gašpar Gašpar Mišič je nastop pred kamero zavrnil. Foto: Evgenija Carl
Tako je videti omenjena študija. Poustvarili smo jo glede na tisto, ki so nam jo pokazali na vpogled. Foto: MMC RTV SLO
Zijad Bečirović
Zijad Bečirovič bi privolil samo v studijsko oddajo, kjer njegovih izjav ni »možno rezati«. Foto: Osebni arhiv

Dvomljiv izdatek smo razkrili poleti, ko smo ugotavljali, da gre za bizarno, in ne prav logično študijo, saj v Kopru letno pokopljejo vsega pet pripadnikov muslimanske vere. Študiji se je čudil tudi predsednik obalnega islamskega združenja, saj pogrebe pokojnikov po zapovedih vere opravijo sami, na piranski Komunali jim je šlo na smeh, koprska opozicija pa je izjavljala, kako župan Boris Popovič in direktor Komunale Gašpar Mišič z naročili nepotrebnih študij financirata svojega znanca, direktorja IFIMES-a Zijada Bećirovića.

Mišič na študijo natisne "Poslovna skrivnost"
V Komunali so takrat trdili, da so študijo naročili zato, ker želijo svoje zaposlene v pogrebni dejavnosti izobraziti o pogrebnih protokolih drugih veroizpovedi. Ker nas je zanimalo, kaj takega prinaša študija, kar se ne bi dalo natisniti s svetovnega spleta in razdeliti med zaposlene, smo Komunalo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja zaprosili za fotokopijo študije. In naleteli na oviro. Komunala nam študije ni hotela izročiti, češ da gre za poslovno skrivnost oziroma konkurenčno prednost pred drugimi komunalnimi podjetji, pa tudi zato, ker ima materialne avtorske pravice nad študijo inštitut IFIMES, ki ne dovoli javne objave.

Do vpogleda prek informacijske pooblaščenke
Ker je bila študija plačana z javnim denarjem, takih argumentov nismo sprejeli, zato smo Mišiča "zatožili" informacijski pooblaščenki. Pritožbe na pritožbe; po štirih mesecih je pooblaščenka izdala sklep, s katerim nam dovoljuje vpogled v študijo. Nismo je smeli ne fotografirati ne posneti, smo jo pa na sedežu Komunale prepisali, a je kljub naši želji ne smemo objaviti v celoti. Lahko pa objavimo posamezne dele.

"Študija je predvsem strokovno gradivo, podlaga za uslužbence v pogrebni dejavnosti, v našem podjetju smo našli veliko korist v tej študiji, cena pa je primerna, saj gre za avtorsko delo, ki je ovrednoteno po določenih pravilih," je za TV Slovenija povedal predstavnik za stike z javnostmi na Komunali Vojko Rotar, potem ko je Mišič nastop pred kamero zavrnil.

Univerzalna pravila dostopna z enim klikom
Seveda nas je zanimalo, kako zelo avtorsko je to delo. Študija obsega 28 strani, brez uvoda, zaključka in navedb virov pa slabih 22 strani velikih medvrstičnih razmikov, velikih črk in več strani z zgolj enim odstavkom. Kratek uvod prinaša splošno misel o življenju in smrti, navaja, "da postaja religijski trg vse bolj segmentiran in odprt, take zahteve pa iščejo ustrezen inovativen odziv Komunale Koper".

Vsebina študije je zelo splošna, namesto podrobnih analiz in koprskih specifik vsebuje le splošne podatke o treh obravnavanih veroizpovedih in pogrebnih običajih ter žalovanju, pa še to z vidika družinskih članov in drugega sorodstva pokojnika posamezne veroizpovedi.

IFIMES-ov "kopiraj prilepi"
Oboroženi s knjigami, navedenimi v seznamu literature, in s spletnim brskalnikom pa iščemo še nekaj drugega - potrditve za naše sume, da so deli študije plagiat. Z nekaj truda, prevajanja in vnašanja delov besedila v iskalnik pridemo do zadetkov - na zaslonu se odpre panorama dobesednih prepisov iz drugih javno dostopnih virov, ki niso navedeni na koncu dela. Celotno poglavje o pogrebih pravoslavcev je, denimo, v celoti dobesedni plagiat slovenske različice spletne enciklopedije Wikipedije in spletne strani Pogrebi.info. Tudi drugi deli študije so sestavljanka dobesednih prepisov iz različnih javno dostopnih virov.

Bečiroviča smo hoteli po telefonu vprašati, kako komentira naše ugotovitve, a ni želel odgovarjati, zavrnil je tudi izjavo pred kamero. Privolil bi, pravi, samo na studijsko oddajo, kjer njegovih izjav ni "možno rezati", nato pa se je poslovil, češ da ima veliko dela.

"Do morebitnega plagiatorstva se ne moremo opredeliti, mi smo naročili študijo, ki je bila korektno izvedena, če so bile komu kršene avtorske pravice, mora to problematizirati avtor sam," pravi Rotar

Na vprašanje, zakaj so plačali 11.000 evrov za splošne podatke, ki bi jih lahko z nekaj kliki natisnili s spleta in jih dali pogrebnim uslužbencem v branje, Rotar odgovarja, da bi "vsak način izobraževanja delavcev prinesel stroške, ta se nam je zdel najbolj racionalen, ekonomičen in uporaben".

Izobraževalna študija predlaga … izobraževanje
Toda, če je bila že draga študija naročena za izobraževanje delavcev Komunale, zakaj potem zaključek študije ponuja naslednje napotke Komunali: "Komunala Koper naj v sodelovanju z judovsko, pravoslavno in muslimansko skupnostjo ter s pogrebnimi zavodi organizira izobraževanje na temo različnih običajev pri pokopih." in "Priporoča se, da Komunala Koper redno strokovno izpopolnjuje zaposlene v pogrebni dejavnosti in spremlja dogajanje na tem področju."

80 tisočakov pognanih v zrak?
Mišič pa ni edini, ki je študijo naročil pri znancu Bećiroviću, od IFIMESA jih kupuje tudi Občina Koper. Kot smo že pisali, jih je med letoma 2011 in 2016 naročila šest in zanje plačala 70.000 evrov. Med študijami, za katere nihče ne ve, kakšna je pravzaprav njihova uporabna vrednost, je tudi študija

"Razsežnost tradicionalne albanske družbe v luči boljšega razumevanja in sodelovanja Mestne občine Koper." Skoraj v celoti je plagiat, tako kot še ena, v še dveh študijah pa je mogoče prebrati več poglavij dobesednih prepisov iz drugih virov.